Pages

19 May 2011

Forthnet: "κλείνει" εκκρεμότητες

19 05 2011 - της Ρόης Χάικου - Όλες τις δυνατές λύσεις και τα σενάρια για την χρηματοδότησή της και την εξασφάλιση ρευστότητας εξετάζει η διοίκηση της Forthnet σε συνεργασία και με τον βασικό μέτοχο, παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες για την αναδιάρθρωση του δανεισμού της.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Forthnet, κ. Πάνος Παπαδόπουλος και το επιτελείο του δέχτηκε σειρά ερωτημάτων από τους αναλυτές για το θέμα, ακόμη και για το ενδεχόμενο αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. "Δεν επιτρέπεται δογματισμός. Εξετάζονται όλες οι δυνατές λύσεις και σενάρια για να μεγιστοποιήσουν την οργανική ή ανόργανη ανάπτυξη του ομίλου" ήταν η απάντηση του κ. Παπαδόπουλου.

Αναφορικά με τις συζητήσεις που έχουν ξεκινήσει από τις αρχές Φεβρουαρίου με τις 7 πιστώτριες τράπεζες της εταιρείας για την επαναδιαπραγμάτευση των δανείων της εταιρείας, η διοίκηση της Forthnet αν και εμφανίστηκε αισιόδοξη για την έκβασή τους και θα ήθελε το ταχύτερο δυνατό να κλείσει αυτό το μέτωπο, δεν εξέφρασε κάποια εκτίμηση για το πότε θα ολοκληρωθούν. 
Η διοίκηση της εταιρείας επισήμανε ότι ζήτησε την αναδιάρθρωση χρεών, όχι γιατί δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις συμβατικές της ανάγκες, όπως συμβαίνει στον ανταγωνισμό, αλλά για να εξασφαλίσει τη απαραίτητη ρευστότητα και να υποστηρίξει επενδύσεις.

Στόχος είναι η αναδιάρθρωση των τοκοχρεολυσίων της διετίας 2011 - 2012, ύψους 90 εκατ. ευρώ, και η παράταση της αποπληρωμής τους μετά το 2013. Το σύνολο του δανεισμού της Forthnet ανερχόταν το 2010 σε 296,6 εκατ. ευρώ. 
Όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια παρουσίασης στην ΕΘΕ, ο όμιλος έχει μεγέθη τα οποία από μόνα τους τον έχουν φέρει σε τροχιά free cash flow και πολλές από τις ζημίες που καταγράφει είναι λογιστικές, ενώ εντείνει τις προσπάθειες για την περικοπή λειτουργικού κόστους, εκτιμώντας ότι τα οφέλη και από τη λειτουργική ενοποίηση Forthnet-Nova θα φανούν στα τέλη του 2011.

Ο ανταγωνισμός
"Μας κάνει κακό ότι υπάρχουν όλοι αυτοί οι παίκτες στην αγορά και ο ανταγωνισμός είναι σε αυτό το επίπεδο" ήταν το σχετικό σχόλιο του κ. Παπαδόπουλου σχετικά με τις συνθήκες της αγοράς. Ο ίδιος επανέλαβε αυτό που τείνει να γίνει κλισέ "όλοι μιλάνε με όλους", και εκτίμησε ότι είναι θέμα χρόνου να ανοίξει ένας νέος γύρος "Είναι θέμα timing πότε οι δομές θα είναι κατάλληλες, ώστε να συναινέσουν οι μέτοχοι", σημείωσε σχετικά.

Η Forthnet εμφανίστηκε σίγουρη για το προϊόντικό μείγμα της, δίνοντας πλέον έμφαση στις συνδυαστικές υπηρεσίες τηλεφωνίας, Internet και συνδρομητικής τηλεόρασης μέσω της Nova, αριθμώντας ήδη 100.000 πελάτες που έχουν τέτοια πακέτα.

Αυτή την σιγουριά της την εξασφαλίζει η συμφωνία με την Super League και η εξασφάλιση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων του ελληνικού πρωταθλήματος μέχρι και το καλοκαίρι του 2014. Και όπως αναφέρθηκε σχετικά, έχουν ξεκινήσει οι πρώτες επαφές - διαπραγματεύσεις ώστε να ενταχθεί και ο Ολυμπιακός στο πρόγραμμά της, καθώς το συμβόλαιο της ερυθρόλευκης ΠΑΕ με την ΕΡΤ λήγει εφέτος.

Από τα στοιχεία της εταιρείας προκύπτει ότι ένας στους τρεις νέους πελάτες της προτιμούν τα κοινά προγράμματα Forthnet-Nova, ενώ ο κ. Παπαδόπουλος υπογράμμισε ότι ήδη μειώνεται ο ρυθμός των αποσυνδέσεων, με το crash test όμως, να είναι το καλοκαίρι, όπου παραδοσιακά καταγραφόταν μείωση συνδρομητών μετά τη λήξη των πρωταθλημάτων.

Πηγή:www.capital.grNo comments: