Pages

03 June 2011

ΕΕΤΤ: Πώς "προστατεύει" τις τηλεπικοινωνίες

03 06 2011 - Iδιαίτερα αποκαλυπτικός για τον τρόπο με τον οποίο η ΕΕΤΤ λαμβάνει τις αποφάσεις της για την ρύθμιση της αγοράς και τον «πάγο» που έβαλε στο VDSL του ΟΤΕ, ήταν ο πρόεδρος της Επιτροπής, κ. Λεωνίδας Κανέλλος.

«Επειδή είμαστε αν θέλετε δέκτες της αγωνίας όλων των διευθυνόντων συμβούλων όλων των εταιρειών που έχουν από πίσω τις τράπεζες, έχουν μετόχους, έχουν τον δανεισμό, είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι ότι η απόφαση την οποία πήραμε είναι μια απόφαση ευθύνης», ήταν η απάντησή του κ. Κανέλλου στην τοποθέτηση του κ. Ζαχαρία Πιπερίδη, εκτελεστικού γενικού διευθυντή του ΟΤΕ, αναφορικά με την απαγόρευση που επέβαλλε στον Οργανισμό να λανσάρει VDSL μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Σε αυτό το σημείο, ο εκτελεστικός γενικός διευθυντής του ομίλου ΟΤΕ, κ. Ζαχαρίας Πιπερίδης απάντησε «ας σταματήσουμε λοιπόν τον ΟΤΕ για να βρεθούμε όλοι σε ένα τέλμα».

Η ΕΕΤΤ τόνισε ότι εάν δεν υπήρχε η ρύθμιση, ο ΟΤΕ θα είχε καταλήξει στο να αποσπάσει όλη την πελατειακή βάση από τους εναλλακτικούς παρόχους «σε μια τιμή αυθαίρετη σήμερα Χ ευρώ, η οποία αύριο θα μπορούσε να αλλάξει και κατά συνέπεια οι επενδύσεις που θα είχαν γίνει όλα αυτά τα χρόνια στο ADSL θα είχαν καταστραφεί». Και προχώρησε ένα βήμα παραπέρα υποστηρίζοντας ότι αν ένας εναλλακτικός πάροχος δώσει υπηρεσίες VDSL σε αυτό το διάστημα, τότε θα επιτραπεί και στον ΟΤΕ (!), ζητώντας του παράλληλα, να δώσει στοιχεία για το πώς κοστολογεί το δίκτυό του. Μάλιστα, ανέφερε ότι οι επενδύσεις του ΟΤΕ σε οπτικές ίνες έχουν ξεπεράσει τα 2,2 δισ. ευρώ όταν όλων των εναλλακτικών φθάνουν τα 2 δισ. ευρώ, ενώ για το VDSL έχει προϋπολογίσει 90 εκατ. ευρώ στην τριετία.

Στην τοποθέτησή του, ο κ. Πιπερίδης χαρακτήρισε πρωτόγνωρη για τα ευρωπαϊκά δεδομένα τη ρύθμιση που επέβαλλε η ΕΕΤΤ στον ΟΤΕ, λέγοντας πως ο Οργανισμός δεν είναι εξ’ ορισμού αρνητικός στην ρύθμιση του VDSL. Αλλά επισήμανε ότι την ίδια στιγμή που η χώρα «κυνηγά με το τουφέκι τις επενδύσεις», η ΕΕΤΤ μπλόκαρε αυτή του Οργανισμού. Και μάλιστα, μόλις δύο μέρες μετά το λανσάρισμά της, και ενώ είχαν ενημερωθεί οι ανταγωνιστές του για τις τιμές χονδρικής τις οποίες θα μπορούσαν να πάρουν για να διαθέσουν και εκείνοι ανάλογα προγράμματα «πατώντας» πάνω στην υποδομή του ΟΤΕ.

Ο κ. Κανέλλος έστειλε… μήνυμα και στην Deutsche Telekom λέγοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει «ρυθμιστική αμνηστία» ούτε «ρυθμιστικές διακοπές». Και τόνισε ότι οι ευρωπαϊκοί κανόνες για τα νέα δίκτυα εφαρμόζονται χωρίς διακρίσεις και είναι ενιαίοι σε όλα τα κράτη, είτε βρίσκεται κανείς στη Γερμανία είτε στην Ελλάδα.

«Ναι» στο εθνικό δίκτυο οπτικών ινών
Εκεί που οι πολιτικοί δεν μπορούν να τα βρουν, θετικές στην συναίνεση μπορούν να είναι οι επιχειρήσεις, και ειδικότερα οι τηλεπικοινωνίες. Για πρώτη φορά, χθες οι εναλλακτικοί πάροχοι -και ο ΟΤΕ- αναγνώρισαν ότι δεν μπορεί κανένας μόνος του να σηκώσει το βάρος μιας εθνικής υποδομής οπτικών ινών.

Και μπορεί να έχουν μεγάλο δρόμο να διανύσουν μέχρι να υπάρξει μια τελική συμφωνία, καθώς όπως ανέφερε ο κ. Ζαχαρίας Πιπερίδης, μια τέτοια πρόταση «εξισορροπεί αντικρουόμενα συμφέροντα», ωστόσο όλοι αναγνώρισαν πως η χώρα έχει ανάγκη την δημιουργία δικτύων νέας γενιάς.

«Μπορούμε να ταχθούμε όλοι πίσω από ένα κοινό επενδυτικό σχήμα», ήταν το σχόλιο του εκπροσώπου του ΟΤΕ, με το οποίο συμφώνησαν οι εκπρόσωποι των εναλλακτικών παρόχων και τάχθηκαν εκ πρώτης υπέρ της δημιουργίας μίας πολυμετοχικής ανώνυμης εταιρείας για το έργο, στην οποία κάθε πάροχος θα μπορούσε να εισφέρει και τα υφιστάμενα πάγιά του σε οπτική ίνα, ώστε οι επενδύσεις που έχουν ήδη γίνει να μην απαξιωθούν.

Όμως, ο κ. Πιπερίδης επισήμανε και τα αυτονόητα: ότι στην κατάσταση που βρίσκεται η αγορά και η οικονομία δεν είναι εύκολο για καμία επιχείρηση να αντλήσει κεφάλαια ή ακόμη ακόμη και να ικανοποιήσει τις τρέχουσες ανάγκες τις. Αλλά και ότι στο Fiber to the Home και τις μεγάλες εθνικές επενδύσεις σε υποδομές «δεν υπάρχει η λύση του ενός, πρέπει να υπάρξει συλλογική απόφαση».

Οι εισηγήσεις του κ. Πάνου Παπαδόπουλου, διευθύνοντος συμβούλου της Forthnet περί «μιας συμφωνίας για μια εθνική πλατφόρμα», του κ. Αντώνη Κεραστάρη, διευθύνοντος συμβούλου της Hellas Onlineγια «εθνικό δίκτυο υποδομών με ενιαίο υπόβαθρο», αλλά και του κ. Γρηγόρη Αναστασιάδη, επικεφαλής της On Telecoms «να δημιουργηθεί μια ΑΕ μέσω fast track με ειδικό νόμο που θα αναλάβει να φέρει σε πέρας το έργο και θα έχει μετόχους τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών, το δημόσιο με μειοψηφικό ποσοστό και άλλους επενδυτές», οδήγησαν την ΕΕΤΤ να ανακοινώσει ότι θα καλέσει τον κλάδο σε σχετικό διάλογο εντός δεκαημέρου.

Στη βάση της πρότασης, ανεξάρτητος οίκος θα αναλάβει να αποτιμήσει την υποδομή έκαστου παρόχου σε οπτικές ίνες, ώστε να προκύψουν τα ακριβή ποσοστά συμμετοχής καθενός στο πολυμετοχικό σχήμα. Εξειδικεύοντας την πρόταση ο επικεφαλής της ΕΕΤΤ διευκρίνισε ότι η εταιρεία θα πουλάει χονδρικά στους παρόχους την υποδομή, με βάση ένα κοστοστρεφές μοντέλο και εν συνεχεία ο κάθε πάροχος θα αναπτύσσει πάνω στην ενιαία υποδομή τις δικές του υπηρεσίες.

Πηγή: capital.grNo comments: