Pages

28 June 2011

ΟΤΕ: "Μαχαίρι" στον Λογαριασμό Νεότητας

28 06 2011 – της Ρόη Χάικου - Ήταν 1973 όταν η τότε διοίκηση του ΟΤΕ και οι εργαζόμενοι συμφωνούσαν στην δημιουργία του "Λογαριασμού Νεότητας" για την οικονομική ενίσχυση των παιδιών των εργαζομένων κατά την ενηλικίωσή τους.

Ένας λογαριασμός που πέρυσι κόστισε στον ΟΤΕ σχεδόν 50 εκατ. ευρώ, ενώ έχει δημιουργήσει συσσωρευμένες υποχρεώσεις που φθάνουν στα 300 εκατ. ευρώ. Γι΄ αυτό και η διοίκηση του Οργανισμού με επιστολή που απέστειλε προς την ΟΜΕ-ΟΤΕ ζητά την έναρξη διαπραγματεύσεων για τον εξορθολογισμό του.

Με βάση την συμφωνία που έγινε το 1973 οι εργαζόμενοι για κάθε 1,47 ευρώ που καταβάλλουν το μήνα για κάθε ανήλικο παιδί θα πρέπει ο ΟΤΕ να τους αποδίδει 63 ευρώ το μήνα (συνολικά 28.000 ευρώ στην 25ετία με τους τόκους, προσαυξήσεις κλπ.). Αυτό σημαίνει ότι ένας εργαζόμενος θα έχει πληρώσει στην 25ετίας συνολικά 441 ευρώ, αντίστοιχα ο ΟΤΕ 28.000 ευρώ και το παιδί στα 18 του μπορεί να λάβει σχεδόν 30.000 ευρώ.

Με την επιστολή του πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, κ. Μιχάλης Τσαμάζ καλεί τους εργαζόμενους σε συνάντηση την Πέμπτη στις 30 Ιουνίου με στόχο όχι την κατάργηση του λογαριασμού ο οποίος περιλαμβάνεται στον Κανονισμό Προσωπικού του ΟΤΕ αλλά τον επαναπροσδιορισμό της συμμετοχής στον Λογαριασμό Νεότητας τόσο των εργαζομένων όσο και του ίδιου του Οργανισμού. Η ΟΜΕ-ΟΤΕ κάνει λόγο για πρόθεση του ΟΤΕ να μειώσει μέχρι και 70% την εισφορά του στον εν λόγω λογαριασμό με πολλαπλάσια σε σχέση με την σημερινή εισφορά του γονέα.

Από την ρύθμιση αυτή ο ΟΤΕ εκτιμάται ότι θα εξοικονομήσει περί τα 10 εκατ. ευρώ το χρόνο χωρίς να θιχτούν όσοι ήδη έχουν κατοχυρώσει σχετικό δικαίωμα ακόμα και αν δεν έχουν ακόμα ενεργοποιήσει την διαδικασία. Σημειώνεται ότι τα χρήματα αυτά σύμφωνα με τον κανονισμό δίνονται εφάπαξ για τα ενήλικα παιδιά των εργαζομένων και των συνταξιούχων ΟΤΕ, για τον γάμο, την επαγγελματική αποκατάσταση ή τις σπουδές τους σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, στην Ελλάδα ή το εξωτερικό.

Ωστόσο το "καυτό θέμα" για την διοίκηση του ΟΤΕ είναι η άρση της μονιμότητας, το "πάγωμα" των μισθολογικών ωριμάνσεων που προσθέτουν 12 εκατ. ευρώ ετήσιο κόστος αλλά και μια σειρά επιδομάτων που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι. Ζητήματα που σκοπεύει να θέσει προς διαπραγμάτευση στον νέο κύκλο επαφών με τους συνδικαλιστές, ώστε να μειωθούν σταδιακά οι δαπάνες προσωπικού κατά περίπου 300 εκατ. ευρώ από τα σχεδόν 720 εκατ. που είναι σήμερα.

Επαφές για την Romtelecom 

Στο Βουκουρεστι αναμένεται να μεταβεί αυτή την εβδομάδα ο επικεφαλής του ΟΤΕ προκειμένου να συζητήσει με τον υπουργό Επικοινωνιών της Ρουμανίας κ. Βαλεριάν Βρέμε το χρονοδιάγραμμα εισόδου της Romtelecom στο Χρηματιστήριο. 
Στη συνάντηση αναμένεται να ανακοινωθεί η επιλογή συμβούλου από τη ρουμανική κυβέρνηση, ο οποίος θα αναλάβει την αποτίμηση της Romtelecom και της Cosmote Romania και θα συντάξει μελέτη για το ποσοστό της ανταλλαγής των μεριδίων μεταξύ ΟΤΕ και ρουμανικού δημοσίου προκειμένου να πραγματοποιηθεί η συγχώνευση των δύο εταιρειών. Με την συγχώνευση ο ΟΤΕ θα αυξήσει το μερίδιό του στη ρουμανική εταιρεία.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΤΕ ελέγχει το 54% της Romtelecom και το 85% της Cosmote Romania ενώ το ρουμανικό Δημόσιο έχει στην κατοχή του το 46% της εταιρείας σταθερής τηλεφωνίας και το 15% της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας.

Πηγή:www.capital.gr1 comment:

Anonymous said...

North Europe has a Plan B for the EURO, don't spoil it!

Most counties around the north sea never joined the Euro.
Why not found the old sucsecfull Hanse tradae block again. Togethe with Netherlands, UK , Norway GER & Scandinavia etc we rere far more stable and successful then the Renaissance guys.

Yes, we loose 30% on the EURO exit, but we know what we got:
Real Friends & future of Northern Europe.
Probably Profit withe a strong new currency.

Take your loss. Europe was never one.
No one united EUrope last thousand years and that is it's strength. Greece is for holidays and you should pay there with holiday fake drachma. Greek people will have a bright future as one big holiday resort with holiday currency. How they manage, the market will judge. Please be what you are and want to be.

It is reasonable th ask for a moment where to say STOP. At this moment no one tells. That is alone reason enough to leave the Euro. North Europe has a Plan B, don't spoil it! If you do not have a serious plan, you cannot negotiate. The north has a plan B and it is even better off. This is the end of the EU. North Knows!