Pages

17 May 2012

ΟΤΕ: Κληρώνει σήμερα για τα τιμολόγια του ΟΤΕ

17 05 2012 - Ν. Χρυσικόπουλος: Σε ένα ιδιότυπο power game μεταξύ του ΟΤΕ και των εναλλακτικών παρόχων εξελίσσεται το ζήτημα της έγκρισης ή μη από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών – Ταχυδρομείων των πακέτων λιανικής του ΟΤΕ για το VDSL.

Η απόφαση θα ληφθεί λίγες ημέρες μετά από την έγκριση που έδωσε η Ρυθμιστική Αρχή σε προϊόντα παροχής υπηρεσιών σταθερής τηλεφωνίας και internet από τον ΟΤΕ, σε τιμές μειωμένες έως και 25%. Η απόφαση αυτή προκάλεσε τη δυσαρέσκεια των ανταγωνιστών παρόχων, κυρίως διότι ερμηνεύθηκε ως «αλλαγή στάσης» προς όφελος του ΟΤΕ, ανεξαρτήτως εάν παραμένει ανοικτή η συζήτηση κατά πόσον ο οργανισμός πρέπει ή όχι να τελεί πλέον υπό καθεστώς ρύθμισης.

Σύμφωνα, πάντως, με την πρόταση του ΟΤΕ προς την ΕΕΤΤ οι τιμές λιανικής που αφορούν τόσο VDSL από αστικά κέντρα, όσο και από υπαίθριους κατανεμητές διαμορφώνονται ως εξής:

- Για Ταχύτητα Πρόσβασης έως 30 Mbps, τιμή 19,90 ευρώ το μήνα.

- Για Ταχύτητα Πρόσβασης έως 50 Mbps, τιμή 29,90 ευρώ το μήνα.

Ο ΟΤΕ είχε ανακοινώσει από τον Οκτώβριο του 2010 την ανάπτυξη νέου δικτύου τύπου FTTC και τεχνολογίας VDSL, με παροχή στους τελικούς χρήστες ευρυζωνικών υπηρεσιών υπερυψηλών ταχυτήτων έως 50 Mbps, για το οποίο είχαν προβλεφθεί αρχικά επενδύσεις περίπου 90 εκατ. ευρώ την τριετία 2010-2012.
Το Φεβρουάριο του 2011, ο Οργανισμός ενημέρωσε και τους υπόλοιπους παρόχους για τις τιμές χονδρικής με τις οποίες θα μπορούσαν να προσφέρουν και αυτοί στους πελάτες τους υπηρεσίες VDSL μέσω του νέου δικτύου ενώ ήταν έτοιμος να διαθέσει και αυτός στους πελάτες του τις νέες ταχύτητες.
Ωστόσο, το Μάρτιο του 2011 η ΕΕΤΤ με απόφασή της, επέβαλε στον ΟΤΕ προσωρινά μέτρα με τα οποία τον υποχρέωσε να μην διαθέσει τις νέες ταχύτητες στους καταναλωτές για τουλάχιστον 6 μήνες. Τελικά, τον Αύγουστο του 2011, η ΕΕΤΤ αποφάσισε ότι ο ΟΤΕ μπορεί να διαθέσει υπηρεσίες στους πελάτες του μέσω του νέου δικτύου οπτικών ινών, 6 μήνες αφού η ΕΕΤΤ εγκρίνει τις τιμές χονδρικής (δηλ. τις τιμές που θα προσφέρει το νέο του δίκτυο στους ανταγωνιστές του). Οι τιμές χονδρικής εγκρίθηκαν το Δεκέμβριο του 2011, που σημαίνει ότι ο ΟΤΕ είναι υποχρεωμένος να περιμένει 6 μήνες, δηλαδή έως τον προσεχή Ιούνιο, από την έγκριση των τιμών χονδρικής  πριν τη διάθεση λιανικών υπηρεσιών VDSL από τους Υπαίθριους Κατανεμητές (KV).
Υπό την προϋπόθεση πάντοτε της έγκρισης από την Αρχή, ο Οργανισμός θα έχει το χρόνο να προετοιμάσει την εμπορική του πολιτική για τη διάθεση των νέων υπηρεσιών, κίνηση που θα ασκήσει περαιτέρω πίεση στους ανταγωνιστές τους σε μια περίοδο που τα περιθώρια για πόλεμο τιμών είναι ελάχιστα από την πλευρά τους. Σε περίπτωση, ωστόσο, που η απόφαση της ΕΕΤΤ δεν είναι ικανοποιητική για τον ΟΤΕ (σ.σ. πληροφορίες που δεν επιβεβαιώθηκαν έδειχναν προς αυτή την κατεύθυνση) αναμένεται να προκύψει νέος κύκλος αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο πλευρών, οι σχέσεις των οποίων, όπως ανέφερε ο επικεφαλής του ομίλου Μ. Τσαμάζ στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές «έχουν ακόμη περιθώρια βελτίωσης».
Υπενθυμίζεται πως στο πλαίσιο της Ψηφιακής Ατζέντας, η Στρατηγική 2020 για την Ευρώπη έχει συμπεριλάβει το στόχο έως το 2020 να έχουν όλοι οι Ευρωπαίοι τη δυνατότητα να απολαμβάνουν υψηλές ταχύτητες άνω των 30 Mbps και τουλάχιστον τα μισά νοικοκυριά στην Ευρώπη να έχουν σύνδεση στο internet με ταχύτητες που θα ξεπερνούν τα 100 Mbps.
Ήδη ο ΟΤΕ έχει ήδη αντικαταστήσει στους Δήμους Αλεξανδρούπολης, Κομοτηνής, Ξάνθης, Σερρών, Ζωγράφου και στις περιοχές Βούλας-Βουλιαγμένης και Καρέα τα καλώδια χαλκού που φτάνουν στα γνωστά μας ΚΑΦΑΟ με οπτικές ίνες και στις παραπάνω περιοχές οι καταναλωτές μπορούν ανά πάσα στιγμή να συνδεθούν με ταχύτητες έως 50 Mbps ενώ 165 περιοχές σε όλη την Ελλάδα θα μπορούν να λάβουν τις νέες ταχύτητες από τα τοπικά Αστικά Κέντρα του ΟΤΕ.
Να σημειωθεί τέλος πως το νέο FTTx δίκτυο του ΟΤΕ είναι «FTTH ready», δηλ. στη φάση του FTTC o OTE ήδη εγκαθιστά αρκετές οπτικές ίνες ώστε να μπορεί να συνδέσει το 100% των υφιστάμενων χρηστών με FTTH όταν αυτό χρειασθεί.

Πηγή:www.capital.grNo comments: