Pages

10 February 2013

ΕΣΠΑ: "Μάχη" στις Βρυξέλλες για τα 14 δισ.

09 02 2013 - Σε κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με τον κοινοτικό προϋπολογισμό της περιόδου 2014-2020 αρχίζει στις Βρυξέλλες η διήμερη Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. Στη μάχη για την κατανομή των κοινοτικών κονδυλίων η Ελλάδα θα επιχειρήσει να περιορίσει τις απώλειες σε σχέση με τα 20,2 δισ. ευρώ που εξασφάλισε την περίοδο 2007-2013 και να κατοχυρώσει πόρους της τάξης των 14 δισ. ευρώ.

Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο οι «27» καλούνται να ξεπεράσουν τις διαφορές τους και να φτάσουν σε έναν κοινά αποδεκτό συμβιβασμό, που θα ικανοποιεί τόσο τις επιδιώξεις του κοινοτικού Βορρά, ο οποίος επιμένει σε νέες περικοπές στις δαπάνες, όσο και τις χώρες του Νότου, που ανησυχούν για πρόσθετες απώλειες στο πλαίσιο της πολιτικής της Συνοχής. Οπως δήλωναν πηγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η συμβιβαστική πρόταση που θα παρουσιάσει σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρομπάι στους Ευρωπαίους ηγέτες θα δίνει έμφαση στην ανάγκη για επενδύσεις και ανάπτυξη, αλλά συγχρόνως θα αποτελεί έναν «συνδυασμό εθνικής και ευρωπαϊκής λιτότητας».

Ο Χ. Ρομπάι δέχεται ισχυρές πιέσεις από τη Γερμανία, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Σουηδία, τη Δανία, τη Φινλανδία, την Ολλανδία και την Αυστρία να προχωρήσει σε συμπληρωματικές περικοπές -κατά 30 δισ. ευρώ- σε σχέση με την πρόταση του Νοεμβρίου, δηλαδή ο συνολικός προϋπολογισμός να μειωθεί από τα 973 δισ. ευρώ στα 943 δισ. ευρώ για την επόμενη επταετία.

Προκειμένου να καμφθούν οι αντιδράσεις των χωρών του Νότου, που είναι αντίθετες σε οριζόντιες περικοπές στους πόρους της Συνοχής, της γεωργικής πολιτικής και της ανάπτυξης, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προτίθεται να προτείνει τη δημιουργία ενός ειδικού ταμείου προς όφελος των ανέργων, κυρίως των νέων.

Οι ίδιες πηγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης υπογράμμισαν ότι το Ταμείο αυτό θα αποτελείται από «αρκετά δισ. ευρώ», που θα προέρχονται από νέα κεφάλαια αλλά και από την ανακατανομή πόρων από άλλες κοινοτικές πολιτικές, ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στις περιφέρειες των χωρών-μελών με τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας.

Σε ό,τι αφορά ειδικά την Ελλάδα, η Αθήνα καταβάλλει προσπάθειες να διατηρήσει τα 13,5-14 δισ. ευρώ που είχε καταρχήν εξασφαλίσει με την πρόταση του περασμένου Νοεμβρίου και θα δώσει μάχη για κάποιες επιπλέον παραχωρήσεις.

Η μείωση των χρηματοδοτήσεων προς την Ελλάδα από τα 20,2 δισ. ευρώ την περίοδο 2007-2013 στα περίπου 14 δισ. ευρώ οφείλεται κυρίως στις περικοπές των συνολικών δαπανών, αλλά και στην περίοδο αναφοράς που λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό του βιοτικού επιπέδου των περιφερειών, που είναι η τριετία 2008-2010, στην οποία όμως δεν αποτυπώνονται συνολικά οι επιπτώσεις της ύφεσης. Αυτό έχει σαν άμεσο αποτέλεσμα κάποιες περιφέρειες, όπως η Αττική, να εμφανίζονται «εικονικά» πλούσιες, ενώ στην πραγματικότητα η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη, καθώς το 2011 και 2012 είναι πολύ φτωχότερες.

«Είναι επείγουσα ανάγκη να υιοθετηθεί ο κοινοτικός προϋπολογισμός εάν θέλουμε οι μελλοντικές πολιτικές και τα επιχειρησιακά προγράμματα να είναι πλήρως λειτουργικά και να εξυπηρετήσουν τη ανάπτυξη από τον επόμενο χρόνο», ανέφερε ο Χ. Ρομπάι, ο οποίος δήλωσε πεπεισμένος ότι με ορισμένες προσαρμογές η συμβιβαστική πρόταση της 22ας Νοεμβρίου μπορεί να αποτελέσει τη βάση της διαπραγμάτευσης στη Σύνοδο Κορυφής.

Εκκληση προς τους Ευρωπαίους ηγέτες να ξεπεράσουν τις διαφορές τους και να προσέλθουν στις Βρυξέλλες με «πνεύμα συμβιβασμού και ευρωπαϊκής αλληλεγγύης» εξέφρασε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη εξεύρεσης πολιτικής συμφωνίας.

Περαιτέρω καθυστερήσεις θα στείλουν αρνητικό μήνυμα σε αυτή την εύθραυστη περίοδο οικονομικής ανάκαμψης, τόνισε ο Ζ. Μπαρόζο, ο οποίος επέμεινε ότι θα πρέπει να υπάρξει απόφαση που να αντιμετωπίζει τις ανάγκες και τις προτεραιότητες της Ε.Ε. και παράλληλα να διασφαλίζει ότι τα απαραίτητα χρηματοδοτικά εργαλεία θα είναι διαθέσιμα προκειμένου η Ε.Ε. να εκπληρώσει τις νομικές της υποχρεώσεις. Ο πρόεδρος της Επιτροπής προειδοποίησε ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία σε αυτή τη Σύνοδο οι θέσεις των χωρών θα καταστούν ακόμη πιο άκαμπτες και οι προοπτικές για άρση του αδιεξόδου θα επιδεινωθούν.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στη βελγική πρωτεύουσα είναι η αναφορά Ευρωπαίου αξιωματούχου, ο οποίος σχετικά με την έκβαση της Συνόδου δήλωσε χαρακτηριστικά «ή τώρα ή ποτέ». Εκτίμησε ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία στη σημερινή σύνοδο, τότε θα είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί στους επόμενους μήνες, ενώ τα χρονικά όρια θα γίνουν ασφυκτικά.

Τόνισε, επίσης, την ανάγκη να υπάρξει συμφωνία με την Ευρωβουλή, η οποία είναι απαραίτητη με βάση τη Συνθήκη της Λισαβόνας, μάλιστα απαιτείται να ψηφίσει τη συμφωνία τουλάχιστον το 50% του συνολικού αριθμού των ευρωβουλευτών. Η Ευρωβουλή, που θα έχει τον τελικό λόγο, επιμένει ότι θα πρέπει να ισχύσει η αρχή της ευελιξίας και να προβλεφθεί «ρήτρα επανεξέτασης», ώστε εν μέσω της προγραμματικής περιόδου να επανεξεταστεί η αποδοτικότητα των πόρων και ενδεχομένως να αποφασιστεί ανακατανομή τους ανάλογα με τις ανάγκες.

Πηγή: ΕΘΝΟΣNo comments: