Pages

11 February 2013

ΕΣΠΑ: Στο 90% η κοινοτική χρηματοδότηση των έργων

11 02 2013 - Απόλυτα ικανοποιημένος από τη συμφωνία που επετεύχθη για τον νέο Πολυετή Προϋπολογισμό της Ε.Ε εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. «Υπό αυτές τις δύσκολες συνθήκες, καταφέραμε το μέγιστο δυνατό. Είναι μια απόφαση που ψυχολογικά μας ενισχύει όλους», δήλωσε στις Βρυξέλλες, μετά τη μαραθώνια Σύνοδο Κορυφής που κράτησε περί τις 30 ώρες.

Ειδικότερα, η Ελλάδα εξασφαλίζει 14,5 δισ. ευρώ από το «νέο ΕΣΠΑ» για την Προγραμματική Περίοδο 2014-2020. Επιπλέον, θα λάβει 1,8 δισ.ευρώ από το διαρθρωτικό σκέλος της αγροτικής πολιτικής (όχι δηλαδή τις αγροτικές ενισχύσεις), το οποίο κατά την τρέχουσα περίοδο είχε ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Επίσης, γίνεται ευθεία αναφορά στη χώρα μας (άρθρο 54 της απόφασης), ώστε να της δοθούν επιπλέον πόροι από το 2016, όταν και θα αναθεωρηθούν τα ποσοστά συμμετοχής της, λόγω της μεγάλης συρρίκνωσης του ΑΕΠ από την κρίση.

Η διορθωτική αυτή κίνηση συνεπάγεται επιπλέον των 2 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του πρωθυπουργού. Επίσης, με τον νέο Προϋπολογισμό συστήνεται ταμείο για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, από το οποίο η Ελλάδα φυσικά θα ενισχυθεί, ενώ θα λάβει και περίπου 500 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης. Ασφαλείς εκτιμήσεις για τις αγροτικές ενισχύσεις δεν μπορούν ακόμη να γίνουν, καθώς χρησιμοποιείται ειδική φόρμουλα υπολογισμού τους από την Επιτροπή. Πάντως, το σχετικό κονδύλι στον συνολικό προϋπολογισμό είναι μειωμένο κατά 15%.

Οπως διευκρίνισαν αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες, εξασφαλίστηκε αυξημένη κοινοτική συμμετοχή (80%) στη συγχρηματοδότηση έργων για τις περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας, όπου με βάση το κατά κεφαλήν εισόδημά τους θα έπρεπε να είναι στο 50%. Για την Ελλάδα συνολικά, δίνεται μπόνους 10% στην κοινοτική συμμετοχή στη συγχρηματοδότηση, όπερ σημαίνει ότι τα έργα που θα ενταχθούν στο νέο ΕΣΠΑ θα χρηματοδοτούνται κατά 90% από κοινοτικά κονδύλια στις περισσότερες περιφέρειες της χώρας.

Εξαίρεση αποτελούν οι «πλούσιες περιφέρειες» του Νότιου Αιγαίου και της Στερεάς Ελλάδας, όπου η κοινοτική συμμετοχή θα είναι 60%. Υπογραμμίζεται επίσης ότι ο κανόνας Ν+2 γίνεται Ν+3 (η προθεσμία για την απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων) από το νέο ΕΣΠΑ επεκτείνεται στο 2023.«Παρότι ο συνολικός κοινοτικός προϋπολογισμός μειώθηκε, η Ελλάδα πέτυχε τη μεγαλύτερη αύξηση στην κατανομή κονδυλίων, σε σχέση με την αρχική πρόταση της Επιτροπής, που ήταν 11,2 δισ. ευρώ» δήλωσε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε: «Πρέπει κανείς να παραμείνει ανήσυχος για το μέλλον της Ευρώπης. Δεν μπορεί να δυναμώσει η Ενωση όταν αποδυναμώνεται η χρηματοδότησή της».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπέι, δικαιολόγησε τη μείωση του προϋπολογισμού, λέγοντας ότι «δεν μπορούσαμε να αγνοήσουμε τη δύσκολη οικονομική πραγματικότητα στην Ευρώπη». Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον κ. Ρομπέι μπαίνει για πρώτη φορά «μακροοικονομική αιρεσιμότητα» στην απορρόφηση των κονδυλίων από τα διαρθρωτικά ταμεία. Εντούτοις, κυβερνητικοί παράγοντες εμφανίστηκαν καθησυχαστικοί, αφού η Ελλάδα υποχρεούται λόγω Μνημονίου να επιτυγχάνει αυστηρούς δημοσιονομικούς στόχους. Το ικανοποιητικό αυτό αποτέλεσμα τελεί υπό την αίρεση της έγκρισης της Ευρωβουλής. Αμέσως μετά το τέλος της Συνόδου χθες, οι πρόεδροι των κυριότερων ευρωπαϊκών παρατάξεων προειδοποίησαν ότι οι ευρωβουλευτές «δεν θα ψηφίσουν τον προϋπολογισμό, έτσι όπως είναι» και κατέληξαν ότι «η πραγματική διαπραγμάτευση τώρα αρχίζει».

Την Τετάρτη ξεκινά η διαδικασία της κατανομής του νέου ΕΣΠΑ

Ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης ξεκινά άμεσα τις διαδικασίες για τον προγραμματισμό και τον σχεδιασμό του νέου ΕΣΠ και σύμφωνα με πληροφορίες μέσα στην εβδομάδα αναμένεται κυβερνητική σύσκεψη ή υπουργικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Την ερχόμενη Τετάρτη ο κ. Κωστής Χατζηδάκης θα συναντηθεί με τις διαχειριστικές αρχές ώστε να ξεκινήσει ο σχεδιασμός των προγραμμάτων. Οπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου, ο βασικός πυλώνας για την κατάρτιση του νέου ΕΣΠΑ θα είναι το νέο δεκαετές μοντέλο ανάπτυξης της χώρας που σχεδιάζουν το ΙΟΒΕ και το ΚΕΠΕ, κατόπιν των κατευθύνσεων που έχουν δοθεί από τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης. Το τελικό χρονοδιάγραμμα είναι ο Ιούλιος του 2013. Μέσα στον Μάρτιο ο υπουργός προγραμματίζει αναπτυξιακό συνέδριο με θέμα τον σχεδιασμό του νέου ΕΣΠΑ αλλά και το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας. Μέχρι τον Ιούλιο είναι η καταληκτική προθεσμία για την ολοκλήρωση του σχεδιασμού, ώστε μετά να ξεκινήσει η υποβολή προτάσεων για τα επιμέρους προγράμματα.

Πηγή: ictplus.grNo comments: