Pages

16 April 2013

Η κα Αγάθη Γαλάνη, EMC, Country Manager για την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα καταγράφει τις επιπτώσεις που θα έχει το cloud computing στην ομάδα ΙΤ της εταιρείας

15 04 2013 - Τις επιφυλάξεις και τα ερωτήματα σχετικά με τις επιπτώσεις που θα έχει το cloud computing στην ομάδα ΙΤ της εταιρείας  καταγράφει η κα Αγάθη Γαλάνη, Country Manager της EMC για την Ελλάδα, την Κύπρο και την Μάλτα.

"Παρά την ύπαρξη μιας όλο και ευρύτερης συναίνεσης γύρω από τα πλεονεκτήματα των δημόσιων ή υβριδικών cloud, σε πολλές από τις συζητήσεις που έχω με πελάτες συχνά διαπιστώνω ότι υπάρχει ένα θέμα ταμπού το οποίο, παρά το μέγεθός του, οι περισσότεροι κάνουν ότι δεν το βλέπουν: "Τι επιπτώσεις θα έχει το cloud computing στην ομάδα ΙΤ της εταιρείας μου;" Καθώς αυξάνεται ο αριθμός των επιχειρήσεων που μεταφέρουν σε πλατφόρμες cloud computing διαδικασίες οι οποίες μέχρι τώρα λειτουργούσαν σε ένα κλειστό περιβάλλον ΙΤ (silos), πολλοί αισθάνονται μια αβεβαιότητα σε σχέση με τη θέση τους σε έναν κόσμο όπου το virtualisation θα αρχίζει να εφαρμόζεται σε ευρεία κλίμακα.

Παραδοσιακά, ο χώρος του IT απαρτίζεται από στελέχη που ειδικεύονται σε περιορισμένη γκάμα τεχνικών θεμάτων. Μια συνηθισμένη επιχείρηση με διεθνείς δραστηριότητες, τις περισσότερες φορές, εξυπηρετείται από ομάδες με διαχωρισμένες αρμοδιότητες.  Η αρχιτεκτονική συστημάτων σε μία ομάδα, χωρισμένη με τη σειρά της σε υποομάδες με ειδίκευση σε UNIX, Windows και συστήματα ταυτοποίησης των χρηστών (central authentication). Η αποθήκευση δεδομένων σε άλλη, με τους ειδικευμένους σε συστήματα  SAN στη μία γωνιά, και τους υπεύθυνους NAS στην άλλη. Οι υπεύθυνοι δικτυακών υποδομών, και αυτοί παραδοσιακά χωρισμένοι σε ομάδες telecom και data, με αρμοδιότητες κέντρου λειτουργίας δικτύου (NOC).

Τώρα, λόγω αυτού του παραδοσιακού μοντέλου κλειστών υποομάδων (silos), δεν μας εκπλήσσει το ότι η ιδέα της μετάβασης σε μια ενιαία και εύκολα διαχειρίσιμη πλατφόρμα, δημιουργεί εκνευρισμό σε κάποιους. Παρόλα αυτά, ενώ ορισμένοι υπεύθυνοι ΙΤ πιστεύουν ότι ‘πυκνώνει το νέφος’ που θα φέρει την καταιγίδα, προσωπικά δεν θεωρώ ότι η πραγματική ερώτηση είναι το κατά πόσο ‘αυτό θα είναι και το τέλος των ομάδων ΙΤ’, αλλά το αν αυτό σημαίνει το τέλος των ομάδων IT με τη σημερινή τους μορφή. Στην πραγματικότητα, το cloud θα πρέπει να αντιμετωπίζεται από τα στελέχη του χώρου ως ευκαιρία εξέλιξης στο εσωτερικό του οργανισμού τους, και παράλληλα ως παράγοντας που αυξάνει το ειδικό βάρος του IT στις δραστηριότητες της επιχείρησης τους.

Επιπλέον, αν κοιτάξουμε τη μεγαλύτερη εικόνα, ορισμένοι από τους ειδικούς του χώρου πιστεύουν ότι το cloud θα ωφελήσει πραγματικά την απασχόληση, συμπεριλαμβανομένου και του κλάδου τεχνολογίας. Σύμφωνα με έκθεση του Κέντρου Επιχειρηματικών και Οικονομικών Ερευνών (CeBR), την οποία ανέθεσε η EMC πέρυσι, η υιοθέτηση του cloud θα μπορούσε να δημιουργήσει 2.396.000 έμμεσες θέσεις εργασίας στις πέντε μεγαλύτερες ευρωπαϊκές οικονομίες, μέχρι το 2015.

Η εξέλιξη των δεξιοτήτων για τα στελέχη IT
Ποια λοιπόν θα είναι η εξέλιξη των τμημάτων IT; Ένα από τα σλόγκαν που περιμένουμε να ακούσουμε τα επόμενα χρόνια είναι το “τέλος τα εξειδικευμένα στελέχη, εμπρός όσοι διαθέτουν γενικές γνώσεις”. Ενδεχομένως αυτό να ακούγεται ως γενίκευση, όμως στην ουσία είναι αλήθεια – αντίθετα με τις παραδοσιακές υποδομές ΙΤ που χρειάζονται ένα λόχο εξειδικευμένων σε συστήματα, δίκτυα, βάσεις δεδομένων κλπ., το cloud χρειάζεται στελέχη νέου τύπου, τα οποία μπορούν να διαχειρίζονται τους ανθρώπους εξίσου καλά με τις υποδομές ΙΤ.

Ο χώρος του ΙΤ δεν είναι ο πρώτος ο οποίος περνάει μέσα από ένα ριζικό μετασχηματισμό. Στα πρώτα χρόνια της βιομηχανικής παραγωγής οι διαδικασίες ήταν παρόμοιες με τον τρόπο που λειτουργεί σήμερα το ΙΤ, με την περισσότερη δουλειά να γίνεται μέσω προσωπικών χειρισμών εξειδικευμένων τεχνικών, οι οποίοι έλυναν τα προβλήματα τη στιγμή που ανέκυπταν. Παρόλα αυτά, όπως και ο κλάδος της βιομηχανικής παραγωγής εξελίχθηκε μέσα από τη μαζική υιοθέτηση των αυτοματισμών, έτσι και το cloud θα αποτελέσει τον καταλύτη ο οποίος θα επιτρέψει στις ομάδες ΙΤ να περάσουν σε ένα στάδιο ομογενοποίησης, αυτοματισμού και σταθερότητας, το οποίο θα εμπεριέχει διαδικασίες που θα διορθώνουν από μόνες τους τα όποια σφάλματα εμφανίζονται. Αν μη τι άλλο, το Cloud υπόσχεται μεγαλύτερη ορατότητα στα πραγματικά κόστη και περισσότερη βοήθεια για τη λήψη καλύτερων επιχειρηματικών αποφάσεων.

Κι ενώ κάποτε η δημιουργία μιας βάσης δεδομένων ή ενός δικτύου αποτελούσαν βασικές δεξιότητες ενός στελέχους ΙΤ, το cloud έρχεται να ρίξει το βάρος στο κατά πόσο το στέλεχος αυτό μπορεί να κατανοεί την ανάλυση οικονομικών στοιχείων και να κάνει επιχειρηματικές προβλέψεις. Οι επιχειρήσεις αναζητούν στελέχη που μιλούν και τη γλώσσα του ΙΤ και τη γλώσσα των επιχειρήσεων, και είναι σε θέση να λειτουργούν ως μεταφραστές μεταξύ της διοικητικής ομάδας και της διεύθυνσης ΙΤ. Η αλλαγή στις δεξιότητες δεν είναι αποτέλεσμα μιας απλοποίησης της τεχνολογίας, αλλά αντίθετα, αντικατοπτρίζουν το πώς το cloud δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να αναδείξουν το στρατηγικό ρόλο του IT αντί να το αντιμετωπίζουν ως μια υποστηρικτική υπηρεσία back-office.

Το Cloud ως μια νέα πλατφόρμα διαλόγου
Το Cloud computing αποτελεί μια τεράστια ευκαιρία για τους υπεύθυνους ΙΤ να δείξουν το πώς η ανάγκη για ευελιξία και υψηλή απόδοση των επιχειρήσεων μπορεί να ικανοποιηθεί από την τεχνολογία. Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί ο αριθμός των ανθρώπων που προσλαμβάνονται σε τμήματα πληροφορικής χωρίς να έχουν υπόβαθρο ΙΤ, αλλά με βάση την εμπειρία τους στη διαχείριση έργων ή ακόμη και στις πωλήσεις, προκειμένου να βοηθήσουν το IT να βρει τη θέση του στην επιχείρηση.

Παρόλα αυτά, υπάρχει επίσης η δυνατότητα για όσα στελέχη έχουν έφεση στο επιχειρηματικό κομμάτι και ανήκουν ήδη στην ομάδα IT, να ανέβουν στην ιεραρχία της εταιρείας τους, καθώς σύμφωνα τουλάχιστον με πρόσφατους ισχυρισμούς της Gartner, μέχρι το 2016 οι καινοτόμες πρωτοβουλίες θα αποτελούν ένα από τα τρία κορυφαία κριτήρια επιλογής των νέων CIOs. Παρόλα αυτά, πριν συμβεί κάτι τέτοιο, οι CIOs και οι διευθυντές IT θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι αυτή η αναβάθμιση των δεξιοτήτων των στελεχών τους ενσωματώνεται στον οδικό χάρτη της τεχνολογίας για τα επόμενα τρία με πέντε χρόνια. Είναι απαραίτητο να καταλάβουν ότι η επαναστατική προσέγγιση που προσφέρει το cloud θα πρέπει να εφαρμοστεί και στους ανθρώπους που θα το διαχειρίζονται.

Ζώντας στα "σύννεφα" του cloud
Είτε οι άνθρωποι θεωρήσουν αυτήν την αλλαγή ως εμπόδιο, είτε ως ευκαιρία, αξίζει να θυμόμαστε ότι τέτοιες αλλαγές δεν γίνονται από τη μια στιγμή στην άλλη. Στην πραγματικότητα, βραχυπρόθεσμα θα δούμε αύξηση της απασχόλησης καθώς οι επιχειρήσεις θα αναζητήσουν στελέχη εξειδικευμένα στις τεχνολογίες cloud τα οποία θα εργαστούν μαζί με τις υπάρχουσες ομάδες ΙΤ.

Με το 40 τοις εκατό, περίπου, του προϋπολογισμού ΙΤ να κατευθύνεται στη διαχείριση των παραδοσιακών συστημάτων, οι περισσότερες επιχειρήσεις έχουν στη διάθεση τους πολύ χρόνο, ώστε να δημιουργήσουν ένα ρεαλιστικό και ολοκληρωμένο πλάνο για την ομαλή μετάβαση από το σημερινό μοντέλο οργάνωσης στο επόμενο".

Πηγή: ictplus.grNo comments: