Pages

06 September 2013

EU: Αναζητείται η "iCapital", η Ψηφιακή Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκινά την αναζήτηση της πρώτης Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας της Καινοτομίας, ή αλλιώς«iCapital». Πρόκειται για βραβείο που θα απονεμηθεί στην πόλη που δημιουργεί το καλύτερο «οικοσύστημα καινοτομίας», συνδέοντας μεταξύ τους τους πολίτες, τις Δημόσιες Αρχές, την Πανεπιστημιακή Κοινότητα και τις Επιχειρήσεις της.
Δεδομένου ότι το 68% του πληθυσμού της ΕΕ κατοικεί σήμερα σε αστικές περιοχές, αναμένεται ότι οι περιοχές αυτές θα διαδραματίσουν καίριο ρόλο για την τόνωση της καινοτομίας στην Ευρώπη. Οι πόλεις προάγουν την Καινοτομία στο πλαίσιο των υπηρεσιών που παρέχουν οι ίδιες, αλλά το ζητούμενο είναι να δημιουργηθεί το κατάλληλο περιβάλλον για να καινοτομήσουν άλλοι και να υπάρξει σύνδεση του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα. Η νικήτρια πόλη θα επιλεγεί την άνοιξη του 2014 από ανεξάρτητη ομάδα εμπειρογνωμόνων και θα λάβει 500.000 ευρώ προκειμένου να εντείνει ακόμη περισσότερο τις προσπάθειές της. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει στις 3 Δεκεμβρίου 2013.
Η Επίτροπος Έρευνας, Καινοτομίας και Επιστημών της Ε.Ε, Μόιρα Γκέγκεν-Κουίν, δήλωσε σχετικά: «Οι πόλεις είναι οι ατμομηχανές της ευρωπαϊκής οικονομίας. Επτά στους δέκα Ευρωπαίους ζουν σε αστικές περιοχές και οι περιοχές αυτές παράγουν τα δύο τρίτα του ΑΕΠ της ΕΕ. Θέλουμε να ενθαρρύνουμε τις πόλεις να εντείνουν τις προσπάθειές τους για καινοτομία και να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο πόλεων που θα μπορούν να ανταλλάσσουν λαμπρές ιδέες για το μέλλον.»
Οι υποψήφιες πόλεις θα κριθούν τόσο με βάση τις πρωτοβουλίες και τα επιτεύγματά τους μέχρι σήμερα όσο και με βάση τις ιδέες τους για την ενίσχυση των καινοτόμων ικανοτήτων τους στο μέλλον. Θα πρέπει να δείξουν ότι ακολουθούν μια συνολική στρατηγική που είναι:
Α) Καινοτόμος – όσον αφορά τις ιδέες, τις διαδικασίες και τα εφαρμοζόμενα μέσα,
Β) Πηγή έμπνευσης – να έχει ως στόχο την προσέλκυση ταλέντων, χρηματοδοτών και επενδυτών, καθώς και την ενθάρρυνση της συμμετοχής και της πρωτοβουλίας των πολιτών,
Γ) Ολοκληρωμένη – να είναι συναφής με τους στόχους της στρατηγικής «Ευρώπη 2020», δηλαδή να επιδιώκει μια έξυπνη και βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς σε όλη την Ευρώπη, διαδραστική – να δημιουργεί μια κοινότητα καινοτομίας στην ίδια την πόλη αλλά και μαζί με άλλες πόλεις.
Στον διαγωνισμό μπορούν να συμμετάσχουν οι πόλεις όλων των κρατών μελών ή των χωρών που είναι συνδεδεμένες στο ερευνητικό πρόγραμμα-πλαίσιο της ΕΕ. Το βραβείο απονέμεται σε πόλεις με περισσότερους από 100.000 κατοίκους και για πρωτοβουλίες που έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται τουλάχιστον από την 1η Ιανουαρίου 2010. Στις χώρες που δεν έχουν πόλεις με περισσότερους από 100.000 κατοίκους, δικαίωμα συμμετοχής έχει η μεγαλύτερη πόλη.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους κανόνες και τους όρους συμμετοχής, οι υποψήφιες χώρες θα πρέπει να επισκεφθούν τον ιστότοπο των βραβείων iCapital. Ερωτήσεις σχετικά με τις αιτήσεις μπορούν επίσης να αποστέλλονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση: rtd-i-capital@ec.europa.eu Νέες προτάσεις για το Ψηφιακό Θεματολόγιο
Ευρωπαϊκή βίζα για start-up, θέσπιση των κλάδων του ίντερνετ και της κινητής τηλεφωνίας στα Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, προετοιμασία των αποφοίτων των πανεπιστημίων για μία δραστικά διαφορετική αγορά εργασίας, εκστρατεία για την ανάσχεση της διαρροής εγκεφάλων και δυνατότητα δημιουργίας e-εταιρίας με ενοποιημένα κριτήρια σε όλη την Ε.Ε. μέσα σε 24 ώρες είναι μερικά από τα μέτρα που περιλαμβάνονται στις προτάσεις για τοΨηφιακό Θεματολόγιο της Ε.Ε., που επεξεργάζεται η αρμόδια επίτροπος και αντιπρόεδρος της Κομισιόν, κυρία Νέιλι Κρους.
«Η Ευρώπη δεν είναι Σίλικον Βάλει. Ίσως να μην γίνει ποτέ. Και ίσως να μην χρειαστεί να γίνει. Όμως, ξέρω ότι μπορούμε να μάθουμε πολλά από την Αμερικανική συμπεριφορά» είπε, μιλώντας στο Start up Europe Forum. «Χρειαζόμαστε μία φωνή για τα τεχνολογικά startups στην Ευρώπη» τόνισε και επισήμανε την ανάγκη για ένα κίνημα που θα λέει ότι«το μέλλον είναι ψηφιακό και χρειάζονται οι κατάλληλες πολιτικές για να το υποστηρίξουμε».
«Η ψηφιακή τεχνολογία είναι το μέλλον. Το μέλλον της κοινωνίας μας. Και το μέλλον μίας οικονομίας επιχειρήσεων» είπε και πρόsθεσε ότι το διαδίκτυο ανέρχεται σε 8% του ΑΕΠ της Ευρώπης και αποτελεί το «φυσικό σπίτι της καινοτομίας και της ανάπτυξης».
Η κυρία Κρους τόνισε ότι τα τελευταία 15 χρόνια το κόστος δημιουργίας μίας νέας επιχείρησης μειώθηκε κατά 100 φορές χάρη στις νέες τεχνολογίες. Όπως σημείωσε, η ολοκλήρωση του Ψηφιακού Θεματολογίου μπορεί να φέρει ένα επιπρόσθετο 5% στο ΑΕΠ της Ευρώπης, δηλαδή περίπου «1500 ευρώ ανά ευρωπαί πολίτη».
«Αντιμετωπίζουμε την προοπτική μίας τρομερής ανεργίας. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι. Πρέπει να επενδύσουμε στην αυριανή ανάπτυξη και να αρπάξουμε όποια ευκαιρία έχουμε» σχολίασε και πρόσθεσε ότι είναι οι νέες επιχειρήσεις που δημιουργούν δουλειές.
«Συχνά ο κόσμος στην Ευρώπη είναι πολύ αρνητικός. Μερικές φορές πιστεύει ότι η καινοτομία είναι μόνο για την Σίλικον Βάλει. Όμως, κάνουν λάθος» είπε, επικαλούμενη τα ευρωπαϊκά παραδείγματα του Deezer's (υπηρεσία μουσικής σε 182 χώρες), του Spotify(20 εκατ. ενεργοί χρήστες), των δημιουργών του Angry Birds (έσοδα 150 εκατ. ευρώ το 2012) και του Skype, το οποίο διαχειρίζεται το 1/3 όλων των διεθνών κλήσεων.
Παράλληλα, η κυρία Κρους τόνισε ότι σήμερα η Ευρώπη στερείται σύγχρονων κινητών δικτύων και προανήγγειλε προτάσεις για την ανάσχεση του φαινομένου που θα αντιμετωπίσουν αυτά τα εμπόδια και θα χτίσουν μία διασυνδεδεμένη ήπειρο.No comments: