Pages

05 September 2013

H Microsoft εξαγοράζει την μονάδα κινητών της Nokia αντί 5,44 δισ. ευρώ.

Η πάλαι ποτέ μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στον κόσμο θα επικεντρώσει πλέον τις δραστηριότητές της στον τομέα των υπηρεσιών και των δικτύων, σε μία απόφαση που αποτελεί «την καλύτερη επιλογή για την πρόοδο, τόσο της Nokia, όσο και των μετόχων της», αναφέρει ο πρόεδρος της εταιρείας Ρίστο Σιλάσμασε ανακοίνωσή του. 
Η συμφωνία αναμένεται να οριστικοποιηθεί κατά το πρώτο τρίμηνο του 2014 και θα τεθεί προς έγκρισιν στους μετόχους της Nokia. Η φινλανδική εταιρεία έχει συνεταιρισθεί από το 2011 με την Microsoft και χρησιμοποιεί το λειτουργικό σύστημα Windows της Microsoft στη λειτουργία των κινητών της τηλεφώνων. Τονίζουν επίσης όμως, το μεγάλο στοίχημα του Steve Balmer της Microsoft ο οποίος ποντάρει ότι οι συσκευές του φιλανδικού ομίλου θα μπορέσουν να ανταγωνιστούν εκείνες της Apple και της Samsung Electronics.
Ο CEO της Nokia, Stephen Elop, που ήταν παλαιότερα στέλεχος της Microsoft, επιστρέφει στο διοικητικό της συμβούλιο στο πλευρό του Steve Balmer. Η Nokia θα γίνει μία εταιρεία αμιγώς τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, τερματίζοντας την 30ετή πορεία της στον χώρο της κατασκευής τηλεφώνων.
«Είναι ένα γενναίο βήμα στο μέλλον – μία κατάσταση κερδοφόρα για εργαζόμενους, μετόχους, καταναλωτές και των δύο εταιρειών. Ενώνοντας αυτές τις δύο μεγάλες ομάδες θα ενισχύσουμε το μερίδιο και τα κέρδη της Microsoft και τις συνολικές ευκαιρίες τόσο για τη Microsoft όσο και για τους εταίρους μας σε όλη την οικογένεια των συσκευών και υπηρεσιών» δήλωσε ο κ. Balmner, ο οποίος επισημαίνεται ότι έχει αποκαλύψει πως θα παραιτηθεί εντός του επόμενου 12μήνου.
Τους λόγους που την έκαναν να αποφασίσει να εξαγοράσει το τμήμα κινητών της Nokia, έναντι 5,44 δισεκατομμυρίων ευρώ, παραθέτει σε παρουσίασή της η Microsoft.
Σύμφωνα με την παρουσίαση, η αμερικανική εταιρεία αναφέρει πως με αυτό τον τρόπο θέλει να εκμεταλλευθεί ακόμη καλύτερα την τεράστια εξάπλωση που γνωρίζουν τα smartphone σε όλο τον κόσμο, αυξάνοντας τα έσοδά της.
Μέχρι σήμερα, από την εκχώρηση του λειτουργικού της Windows Phone 8 σε τρίτους κατασκευαστές, το κέρδος της ανά smartphone δεν ξεπερνά τα 10 δολάρια. Αντίθετα, οποιοδήποτε κινητό κατασκευαστεί από εδώ και πέρα από την ίδια θα της αποφέρει περισσότερα από 40 δολάρια ανά συσκευή.
Παράλληλα, η εταιρεία θέλει να δημιουργήσει συσκευές που θα αξιοποιούν στο έπακρο τα Windows Phone 8, προσφέροντας την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήσης στους καταναλωτές. Κάτι που προσπάθησε να κάνει και στην περίπτωση των υπολογιστών-tablet, κυκλοφορώντας τα Surface και Surface RT.
Όπως και στους υπολογιστές, έτσι και στα smartphone πρόθεση της Microsoft είναι να εξακολουθήσει να εκχωρεί σε άλλους κατασκευαστές το λειτουργικό της, ώστε να συνεχίζεται η γκάμα των κινητών με Windows Phone 8 στην αγορά. Πάντως, απομένει να φανεί μέσα στις επόμενες ημέρες ποια θα είναι η αντίδραση στην εξαγορά από τις HTC, Samsung και Huawei, οι οποίες συνεργάζονται μέχρι σήμερα με τη Microsoft.
Στην παρουσίαση αναφέρεται επίσης πως η εξαγορά θα αποτρέψει την ακόμη μεγαλύτερη γιγάντωση των Google και Apple, τα λειτουργικά των οποίων έτσι κι αλλιώς έχουν σήμερα τη μερίδα του λέοντος στην παγκόσμια αγορά, ξεπερνώντας το 90% στα smartphone. Βέβαια, για να συμβεί αυτό, θα χρειασθεί μεγάλη προσπάθεια από την αμερικανική εταιρεία, ώστε το τμήμα κινητών της Nokia να γίνει πανίσχυρο, όπως ήταν κάποτε.
Ο Στέφεν Ελοπ, διευθύνων σύμβουλος της Nokia και πρώην στέλεχος της Microsoft, είναι σύμφωνα με τη Ladbrokes το φαβορί στην κούρσα διαδοχής του Στιβ Μπάλμερ στο τιμόνι της δεύτερης. Με απόδοση 5 προς 1, ο CEO της φινλανδικής εταιρείας είναι στην πρώτη θέση της λίστας με τα πιθανά (και απίθανα) ονόματα των αντικαταστατών του Μπάλμερ, που έχει δηλώσει ότι αποχωρεί από την ηγεσία της Microsoft. Ο Ελοπ είχε μετακινηθεί στη Microsoft το 2008, ως επικεφαλής του επιχειρηματικού τομέα, στον οποίο υπάγεται η ανάπτυξη της σουίτας προγραμμάτων Office. 
Δυο χρόνια μετά και αφού Microsoft και Nokia προχώρησαν σε συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας (βλ. Windows Phone), ο Καναδός Στέφεν Ελοπ έγινε ο πρώτος μη Φιλανδός διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας που έχει συνδέσει το όνομά της με την ταχύτατη ανάπτυξη της κινητής τηλεφωνίας.
Μάλιστα, το όνομα του Ελοπ είναι μπροστά στις προβλέψεις τις εταιρείας στοιχημάτων και από αυτά του νυν COO της Microsoft, Κέβιν Τέρνερ (6/1), του πρώην αντιπροέδρου-επικεφαλής του τομέα ανάπτυξης των Windows και άλλοτε προαλειφόμενου διαδόχου του Μπάλμερ, Στίβεν Ζινόφσκι (8/1) -αποχώρησε λίγες εβδομάδες μετά την παρουσίαση των Windows 8, όπως και της Τζούλι Λάρσον Γκριν (8/1), αντιπρόεδρου και υπεύθυνης του τομέα συσκευών.
Μεταξύ πολλών άλλων, στη λίστα υπάρχουν και τα ονόματα διαφόρων μεγάλων αουτσάιντερ (τα οποία βέβαια πάντα πληρώνουν καλά), όπως του Τζακ Ντόρσεϊ, ιδρυτή του Twitter (40/1), του Μπιλ Γκέιτς, ιδρυτή της Microsoft (50/1), αλλά και του Τιμ Κουκ CEO της Apple, (100/1).No comments: