Pages

18 October 2013

EU: 100% βασική ευρυζωνική πρόσβαση σε όλη την Ευρώπη - H EE επιτυγχάνει νωρίτερα τον στόχο της. Επόμενος στόχος η ταχεία ευρυζωνικότητα για όλους.

Όλα τα νοικοκυριά της ΕΕ μπορούν τώρα να έχουν βασική ευρυζωνική σύνδεση, εφόσον σε όλη την ΕΕ είναι πλέον διαθέσιμες ευρυζωνικές δορυφορικές υπηρεσίες. Δορυφορικές συνδέσεις διατίθενται και στα 28 κράτη μέλη, που σημαίνει ότι μπορεί να έχει δορυφορική συνδρομή ο κάθε Ευρωπαίος, περιλαμβανομένων και των τριών εκατομμυρίων ατόμων που δεν καλύπτονται ήδη από σταθερά ή κινητά ευρυζωνικά δίκτυα. 
Η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Νέιλι Κρους, χαιρέτισε σήμερα το μεγάλο αυτό επίτευγμα, που αποτελεί έναν από τους κυριότερους στόχους του ψηφιακού θεματολογίου για την Ευρώπη:
"Το σύνθημά μου είναι Κάθε Ευρωπαίος και ψηφιακή σύνδεση– τώρα κάθε Ευρωπαίος έχει αυτή τη δυνατότητα. Αν και πρέπει να κάνουμε περισσότερα για τη βελτίωση των δικτύων και την εξίσωση των ευκαιριών, η δυνατότητα είναι ωστόσο υπαρκτή."
"Χάρη στην επιπλέον κάλυψη που παρέχει το δορυφορικό ευρυζωνικό σύστημα, πετύχαμε το στόχο μας για το 2013, που ήταν η ευρυζωνική σύνδεση για όλους. Είναι μια τεράστια επιτυχία για τους Ευρωπαίους πολίτες.
Πώς επιτύχαμε 100% κάλυψη;
ΣΤΑΘΕΡΗ (ADSL, VDSL, καλωδιακή, οπτικών ινών, χαλκού) 96.1%
ΚΙΝΗΤΗ (2G, 3G, 4G) 99.4%
ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ 100%
Στο τέλος του 2012, το 99,4% των ευρωπαϊκών νοικοκυριών είχε πρόσβαση σε βασική σταθερή ή κινητή ευρυζωνική σύνδεση, περιλαμβανομένου και του 96,1% των νοικοκυριών σε αγροτικές περιοχές. Αλλά το υπόλοιπο 0,6% (περίπου 3 εκατ. πολίτες), αφορούσε νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε απομονωμένες ή αγροτικές περιοχές όπου η εγκατάσταση ευρυζωνικής σταθερής ή κινητής σύνδεσης είναι δυσκολότερη και πιο δαπανηρή.
Η επίτροπος Κρους αναφέρει: Η ΕΕ είναι τεχνολογικά ουδέτερη, αλλά η δορυφορική σύνδεση είναι μια καλή επιλογή για όσους ζουν στις πλέον απομονωμένες περιοχές, και μάλλον πρόκειται να παραμείνει έτσι."
Πολλοί Ευρωπαίοι δεν συνειδητοποιούν ότι έχουν την επιλογή της δορυφορικής ευρυζωνικότητας. Γι αυτό, η επίτροπος Νέιλι Κρους εγκαινίασε σήμερα την broadbandforall.eu, μια υπηρεσία που ανέπτυξε Ένωση Ευρωπαϊκών Φορέων Εκμετάλλευσης Δορυφόρων (ESOA) και η οποία δίνει στους πολίτες τη δυνατότητα να εντοπίζουν τις δυνατότητες που έχουν για δορυφορική ευρυζωνική σύνδεση.
Υπάρχουν αυτή τη στιγμή 148 δορυφόροι που παρέχουν υπηρεσίες στους Ευρωπαίους. Τα βασικά συνδρομητικά πακέτα ξεκινούν από 10 ευρώ το μήνα, τα πακέτα 20Mbps από 25 ευρώ το μήνα, ενώ η μέση τιμή για τα δορυφορικά πιάτα ξεκινά από 350 ευρώ (μικρότερη στα προνομιακά πακέτα).
Ωστόσο, η επίτροπος προειδοποίησε ότι οι βασικές ευρυζωνικές υπηρεσίες δεν είναι αρκετές, και ότι χρειάζονται μεγαλύτερες ταχύτητες για μια πραγματικά "Συνδεδεμένη Ήπειρο":
"Η Ευρώπη χρειάζεται συνδέσεις αστραπιαίας ταχύτητας. Δεν μπορούμε να αφήσουμε ορισμένες εταιρείες και πολίτες πίσω. Τώρα που επιτύχαμε τη βασική ευρυζωνική σύνδεση, πρέπει να στραφούμε αμέσως προς επενδύσεις σε νέα δίκτυα μεγάλης ταχύτητας."
Η πρόσβαση σε αξιόπιστες και φθηνές ευρυζωνικές συνδέσεις υψηλότερων ταχυτήτων στα 30Mbps και 50 Mbps είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομική ανάπτυξη της Ευρώπης και για τη νέα γενιά ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών, όπως η Συνδεδεμένη Τηλεόραση, η ηλεκτρονική Υγεία, το Υπολογιστικό Νέφος και τα Συνδεδεμένα Αυτοκίνητα."
Ιστορικό
Η δέσμη μέτρων της Επιτροπής για τη Συνδεδεμένη Ήπειρο, για την ενίσχυση της ενιαίας αγοράς τηλεπικοινωνιών, στοχεύει στη δημιουργία ισχυρών Ευρωπαίων πρωταθλητών σε άλλους τομείς του ψηφιακού οικοσυστήματος. Για παράδειγμα, μέτρα όπως ένα καθεστώς ενιαίας αδειοδότησης θα διασφαλίσει ότι το δικαίωμα λειτουργίας σε ένα κράτος μέλος παρέχει αυτόματα δικαίωμα λειτουργίας σε όλα τα κράτη μέλη. Με τον τρόπο αυτό θα δοθεί μεγάλη ώθηση στις διασυνοριακές τεχνολογίες, όπως οι δορυφορικές. Εφαρμόζοντας κοινό πλαίσιο και συνεργασία σε επίπεδο διακυβέρνησης, θα παρακαμφθούν οι πολλαπλές ξεχωριστές γραφειοκρατικές διαδικασίες.
Σύγχρονοι δορυφόροι αμφίδρομης ευρυζωνικής σύνδεσης στη ζώνη KA, μπορούν να παρέχουν ταχύτητες τηλεφόρτωσης μέχρι 20 Megabits το δευτερόλεπτο.
Εταιρείες όπως η Eutelsat και η Astra είναι πρωτοπόροι παγκοσμίως στην δορυφορική ευρυζωνικότητα. Σήμερα, πάνω από 250 δορυφόροι σε γεωσύγχρονη τροχιά παρέχουν τουλάχιστον 20.000 τηλεοπτικά προγράμματα, και οι 148 περίπου από αυτούς ανήκουν σε μέλη της ESOA.
Παράλληλα, η Επιτροπή χρηματοδότησε δύο πρωτοβουλίες, στις οποίες συμμετέχουν 43 εταίροι από 16 κράτη μέλη, με στόχο να στηρίξει την εγκατάσταση ευρυζωνικών δορυφορικών συνδέσεων σε περιοχές της Ευρώπης. Τα προγράμματα SABER και BRESAT συνενώνουν εθνικές και περιφερειακές αρχές σε συνεργασία με κορυφαίους εκπροσώπους του κλάδου των δορυφόρων, με σκοπό την ευαισθητοποίηση, την ανταλλαγή ορθών πρακτικών όσον αφορά τη χρήση κονδυλίων, την ανάλυση προβλημάτων και την εξεύρεση λύσεων.
Η συνδεσιμότητα είναι απαραίτητη για το ευρύτερο ψηφιακό οικοσύστημα της ΕΕ που περιλαμβάνει τους κατασκευαστές εξοπλισμού, τους διαδικτυακούς επιχειρηματίες, τα έξυπνα αντικείμενα, τις πωλήσεις χονδρικής και λιανικής, την εφοδιαστική, το ευρωπαϊκό δημιουργικό περιεχόμενο, την εκπαίδευση και τις ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες. Τον Σεπτέμβριο, η Επιτροπή παρουσίασε δέσμη μέτρων για την ενίσχυση της ενιαίας αγοράς τηλεπικοινωνιών, και ειδικότερα την τόνωση των επενδύσεων σε ευρυζωνικές συνδέσεις υψηλής ταχύτητας (βλέπε IP/13/828 και MEMO/13/779).
Τι είναι η δορυφορική ευρυζωνικότητα;
Το διαδίκτυο μέσω δορυφόρου, που καλείται επίσης ευρυζωνική δορυφορική σύνδεση, είναι μια αμφίδρομη σύνδεση υψηλής ταχύτητας που επιτυγχάνεται μέσω δορυφόρων επικοινωνίας αντί για επίγεια τηλεφωνική γραμμή ή άλλο επίγειο μέσο. Σήμερα, η δορυφορική ευρυζωνική σύνδεση συγκρίνεται ευρέως με την ευρυζωνική σύνδεση DSL, και τα βασικά συνδρομητικά πακέτα ξεκινούν από 10 ευρώ το μήνα. Παρόλο που τα δίκτυα ινών και καλωδίου προσφέρουν μεγαλύτερες ταχύτητες, δεν είναι διαθέσιμα για όλους τους χρήστες, όπως η δορυφορική σύνδεση σήμερα. Για το λόγο αυτό, η δορυφορική σύνδεση είναι ιδιαίτερα ελκυστική για απομονωμένες περιοχές με μικρή ή και καθόλου κάλυψη μέσω σταθερού ή κινητού δικτύου.
Ποια είναι η στάση του κοινού έναντι της ευρύτερης επέκτασης ευρυζωνικών συνδέσεων σε αγροτικές περιοχές;
Η κρατική χρηματοδότηση εξακολουθεί επίσης να στηρίζει τη διάδοση των ευρυζωνικών συνδέσεων στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις της ΕΕ, ειδικότερα στις αγροτικές περιοχές. Η Επιτροπή έχει εγκρίνει γενναιόδωρες Κατευθυντήριες γραμμές για τις κρατικές ενισχύσεις προκειμένου να βοηθήσει τα κράτη μέλη να περάσουν στην ευρυζωνικότητα με όρους ανταγωνισμού.
Η χρηματοδότηση της ευρυζωνικής σύνδεσης θα γίνει μέσω της διευκόλυνσης Συνδέοντας την Ευρώπη, με τις ΤΠΕ να αποτελούν προτεραιότητα για τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ, καθώς και μέσω νέων κατευθυντήριων γραμμών σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις για τις ευρυζωνικές συνδέσεις (βλέπε IP/12/1424).
Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι της Επιτροπής για την ευρυζωνικότητα;
Οι ψηφιακές υπηρεσίες του αύριο, από τη συνδεδεμένη τηλεόραση μέχρι το υπολογιστικό νέφος και την ηλεκτρονική υγεία, εξαρτώνται όλο και περισσότερο από γρήγορες και αξιόπιστες ευρυζωνικές συνδέσεις. Τέτοιες συνδέσεις είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία μας καθώς εκτιμάται ότι αύξηση κατά 10% στη διείσδυση ευρυζωνικών συνδέσεων οδηγεί σε αύξηση του ΑΕΠ κατά 1-1,5%. Το Ψηφιακό Θεματολόγιο για την Ευρώπη (ΨΘΕ) έχει θέσει ως στόχο να συνδέσει ψηφιακά κάθε Ευρωπαίο και να διασφαλίσει την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης στον 21ο αιώνα. Για να γίνει αυτό, είναι απαραίτητη η συνδεσιμότητα υψηλής ταχύτητας και η επίτευξη των στόχων του ΨΘΕ για την ευρυζωνικότητα:
  • βασική ευρυζωνική σύνδεση για όλους έως το 2013·
  • δίκτυα νέας γενιάς (NGN) (30 Mbps ή περισσότερο) για όλους έως το 2020·
  • 50% των νοικοκυριών με συνδρομές σε ταχύτητες 100 Mbps ή υψηλότερες.
Χρήσιμοι σύνδεσμοιNo comments: