Pages

25 October 2013

EU: Σύγκρουση Παρισιού-Λονδίνου για την προστασία των δεδομένων στην ΕΕ

Στο Παρίσι εναποθέτει τις ελπίδες της η Επίτροπος Δικαιοσύνης Viviane Reding προκειμένου να προωθήσει την ενίσχυση του κανονισμού προστασίας δεδομένων στη σημερινή σύνοδο κορυφής, φοβούμενη ότι με τα τωρινά συμπεράσματα η υλοποίησή του θα καθυστερήσει δραματικά. Τα προσχέδια συμπερασμάτων της συνόδου αναφέρουν ότι η υιοθέτηση «τον επόμενο χρόνο» του ευρωπαϊκού κανονισμού για την προστασία δεδομένων «είναι απαραίτητη για την σταθερότητα και την ανάπτυξη της Ψηφιακής Ενιαίας Αγοράς».
Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ είπε ότι η Κομισιόν ελπίζει να αλλάξει η διατύπωση «την επόμενη Άνοιξη» από «τον επόμενο χρόνο» για να δοθεί μεγαλύτερη ώθηση στην πρόταση και να διασφαλιστεί ότι θα έχει υιοθετηθεί μέχρι τότε.
Τη Δευτέρα οι ευρωβουλευτές της επιτροπής πολιτικών ελευθεριών ψήφισαν υπέρ της ενίσχυσης των νόμων της ΕΕ για την προστασία των δεδομένων, όπως σχέδια για επιβολή προστίμων μέχρι και 100εκ € σε εταιρείες όπως Yahoo!, Facebook ή η Google σε περίπτωση που προβαίνουν σε παραβιάσεις.
«Η Ευρωβουλή είναι έτοιμη να διαπραγματευθεί με το Συμβούλιο, με το να λες του χρόνου δεν είναι πιο σημαντικό από το να πεις ο ήλιος ανατέλλει στην ανατολή», είπε ο αξιωματούχος.
Γαλλία, Πολωνία υπέρ της προστασίας των δεδομένων
Πηγές της ΕΕ ξεκαθάρισαν ότι ο Γάλλος Πρόεδρος François Hollande και ο Πολωνός Πρωθυπουργός Donald Tusk, θα ηγηθούν της προσπάθειας να δοθεί νέα ώθηση για τον κανονισμό προστασίας δεδομένων από το Συμβούλιο.
Η Πολωνία θεωρείται ότι θα ασκήσει πιέσεις ως αποτέλεσμα του παρελθόντος της, ως πρώην σοβιετικός δορυφόρος, όπου οι πολίτες της βρίσκονταν υπό ασφυκτική παρακολούθηση.
Στο μεταξύ η Κομισιόν θεωρεί ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα ηγηθεί των κρατών που θέλουν να καθυστερήσουν τον κανονισμό, και να τον μετατρέψουν σε οδηγία ώστε να αργήσει η εφαρμογή του. Σημειώνεται ότι μια ευρωπαϊκή Οδηγία, έχει μεν δεσμευτικό χαρακτήρα για τα κράτη μέλη, ωστόσο τους δίδεται μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο να την ενσωματώσουν στο εθνικό τους δίκαιο και επομένως να την εφαρμόσουν.
Ουγγαρία, Τσεχία και Σουηδία επίσης φαίνεται να τάσσονται με την βρετανική θέση.
Η πηγή της Κομισιόν τόνισε ότι η βρετανική θέση είναι λίγο αντιφατική: «Από τη μία ισχυρίζονται ότι θέλουν ένα καθεστώς που ενθαρρύνει περισσότερο ελεύθερο εμπόριο, και από την άλλη προσπαθούν ενεργά να διατηρήσουν ένα κατακερματισμένο καθεστώς όπου υπάρχουν 28 διαφορετικές αρχές προστασίας δεδομένων σε όλη την ΕΕ», υπογράμμισε. 
Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν πρόκειται να ψηφίσει υπέρ της αλλαγής της διατύπωσης προκειμένου να μην επιταχυνθεί η πρόοδος στον κανονισμό προστασίας δεδομένων.
Το Ευρωκοινοβούλιο και η Reding εδώ και καιρό πιέζουν για έναν ισχυρότερο κανονισμό προστασίας των δεδομένων προκειμένου να αναγνωριστούν οι παραβιάσεις της ιδιωτικής ζωής- συμπεριλαμβανομένων των κρατών μελών- όπως προέκυψε από τα έγγραφα που διέρρευσαν από τον Αμερικανό πρώην πληροφοριοδότη Edward Snowden.
Σημαντική η θέση της Γερμανίας
Ωστόσο με τις σημερινές αποκαλύψεις περί απόπειρας παρακολούθησης του κινητού της Γερμανίδας καγκελαρίου Angela Merkel από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, ο αντίκτυπος του σκανδάλου Prism στη συζήτηση για τα δεδομένα ίσως αποδειχθεί σημαντικός.
Η θέση της Γερμανίας ανάμεσα σε Παρίσι και Λονδίνο θα κριθεί σημαντική, καθώς το Βερολίνο είναι αμφιλεγόμενο σχετικά με τις προτάσεις για μεγαλύτερη προστασία των δεδομένων.
Υπάρχει ιδιαίτερα μεγάλη στήριξη στις προτάσεις της Κομισιόν από τον ιδιωτικό τομέα στη Γερμανία, ενώ λιγότερος πρόθυμος να συναινέσει είναι ο δημόσιος τομέας, καθώς θέλει να προστατέψει τις ομοσπονδιακές εξουσίες.

Πηγή: euroactive.grNo comments: