Pages

25 October 2013

EU: Ψηφιακή οικονομία και καινοτομία στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής


Ψηφιακή οικονομία, καινοτομία και υπηρεσίες βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας της διήμερης Συνόδου Κορυφής που ξεκίνησε χτες (24 Οκτωβρίου) στις Βρυξέλλες. Όπως σημείωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Herman Van Rompuy, στην επιστολή του προς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, «μία πραγματικά Κοινή Ψηφιακή Αγορά θα συνεισέφερε σε μεγάλο βαθμό στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στις χώρες μας, ενώ μπορεί να αποδειχθεί παράγοντας ζωτικής σημασίας για την επαναφορά της Ευρώπης στην πρώτη θέση παγκοσμίως όσον αφορά στους παραπάνω τομείς».
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η θέσπιση και μόνο της Κοινής Ψηφιακής Αγοράς θα απέφερε όφελος της τάξης του 4% επί του ευρωπαϊκού ΑΕΠ. Με τον ρυθμό ανάπτυξης της ψηφιακής οικονομίας να υπολογίζεται στο 8% για τα επόμενα πέντε χρόνια στις χώρες των G20, η Ευρώπη καλείται να επιταχύνει τις προσπάθειές της στους τομείς των ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών, ωθώντας κατά πάσα πιθανότητα τους Ευρωπαίους ηγέτες να δεσμευθούν για την ολοκλήρωση της Κοινής Ψηφιακής Αγοράς ως το 2015.
Καμία αναφορά στο σκάνδαλο Prism
Ωστόσο ζητήματα ουσίας στον τομέα της προστασίας δεδομένων- όπως οι επίμαχες διατάξεις για τις μεταφορές δεδομένων από χώρες εκτός ΕΕ που απαιτούν από τις αμερικανικές εταιρείες διαδικτύου να ζητούν άδεια από τις ευρωπαϊκές αρχές δεδομένων για την πρόσβαση στα δεδομένα των Ευρωπαίων πολιτών – δεν αναφέρονται στα συμπεράσματα. Ούτε υπάρχει κάποια μνεία για το σκάνδαλο Prism.
Μιλώντας χθες στο Στρασβούργο ο Γερμανός ευρωβουλευτής των Πρασίνων και εισηγητής του κανονισμού για την προστασία των δεδομένων, είπε: «Δεν είμαι ο μόνος πραγματικά που μετά τις αποκαλύψεις Snowden- οι οποίες αγγίζουν και τις ευρωπαϊκές μυστικές υπηρεσίες- καμία κυβέρνηση δεν έλαβε δράση για βασικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
«Συνειδητοποιώ ότι πρέπει να είναι κανείς πραγματιστής, αλλά το γεγονός ότι δεν υπάρχει ένα μήνυμα από την ΕΕ για το σκάνδαλο Prism, είναι το χείριστο μήνυμα», υπογράμμισε ο Έλληνας ευρωβουλευτής Δημήτρης Δρούτσας.
«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ρίξει το γάντι - Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει τώρα να αντιμετωπίσουν την πρόκληση. Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα πρέπει να καταστήσουν σαφές ότι οι κοινοί ευρωπαϊκοί κανόνες προστασίας των δεδομένων είναι αναγκαία και μάλιστα άμεσα», πρόσθεσε σε δήλωσή της η Επίτροπος Δικαιοσύνης, Viviane Reding.
Κατά το δεύτερο μισό της πρώτης μέρας των συζητήσεων, οι ηγέτες των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα επικεντρωθούν στις οικονομικές και κοινωνικές πτυχές της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, εξετάζοντας τον βαθμό προόδου στους τομείς της απασχόλησης των νέων, της χρηματοδότησης της οικονομίας και ειδικότερα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, καθώς και του προγράμματος βελτίωσης της καταλληλότητας και της αποδοτικότητας του κανονιστικού πλαισίου (Regulatory Fitness and Performance Programme - REFIT). 
Ως προς το πρώτο ζήτημα, βασικό στόχο των συζητήσεων αποτελεί η άμεση εφαρμογή των αποφάσεων της Συνόδου του Ιουνίου σχετικά με τα προγράμματα «Εγγύηση για τους Νέους» και «Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων», ώστε να καθιστούν αμφότερα λειτουργικά από τον Ιανουάριο του 2014. Σχετικά με τις δυσκολίες χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, οι ηγέτες θα συζητήσουν τη βελτίωση και τη θέσπιση νέων εργαλείων χρηματοδότησης βάσει αναφοράς της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ενώ ταυτόχρονα αναμένεται να αναγνωρίσουν και να ενθαρρύνουν περαιτέρω τις προκαταρκτικές εργασίες της Επιτροπής σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα βελτίωσης του κανονιστικού πλαισίου. Κατά τη διάρκεια του δείπνου, οι ηγέτες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν από τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi, για τις τελευταίες εξελίξεις ως προς την πορεία της τραπεζικής ένωσης.
Το πρόγραμμα της δεύτερης μέρας περιλαμβάνει συζητήσεις σχετικά με την προετοιμασία ενόψει της Συνόδου Κορυφής για την Ανατολική Εταιρική Σχέση που θα διεξαχθεί μεταξύ 28 και 29 Νοεμβρίου στο Βίλνιους της Λιθουανίας, όπου θα συζητηθούν κρίσιμες Συμφωνίες Σύνδεσης με χώρες του πρώην κομμουνιστικού μπλοκ, ενώ οι διεργασίες της Συνόδου θα ολοκληρωθούν με αναφορά στα πρόσφατα τραγικά γεγονότα στη Λαμπεντούσα και την αναζήτηση τρόπων αποφυγής νέων ανθρώπινων απωλειών στο μέλλον.

Πηγή: http://euractiv.grNo comments: