Pages

18 October 2013

HP-Microsoft: Το τέλος μιας "σχέσης"

H Meg Whitman ήταν αφοπλιστικά ξεκάθαρη στη διάρκεια ενημέρωσης αναλυτών της WallStreet: “Παραδοσιακές και κερδοφόρες αγορές για την HP βρίσκονται σε μετασχηματισμό. Οι συσκευές Wintel έχουν πλέον ανταγωνισμό από αυτές που στηρίζονται σε επεξεργαστές ARM. Βλέπουμε εξαιρετικά μεγάλες τομές στο χώρο μας. Συνεργάτες μας όπως οι Intel και Microsoft μετατρέπονται σε ξεκάθαρους ανταγωνιστές μας.”
Στην πράξη είναι η πρώτη επίσημη δήλωση για κάτι που είχε γίνει αντιληπτό για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι σχέσεις της Microsoft με τους OEM Partners έχουν διαταραχθεί για τα καλά. Και μπορεί να υπήρχαν αρκετά σημάδια τα τελευταία χρόνια που καταδείκνυαν αυτή την κατάσταση, όμως τώρα που το πράγμα έφτασε σε επίπεδο client, έπεσε και το τελευταίο φύλλο συκής. Ο μετασχηματισμός της Microsoft σε εταιρεία συσκευών και υπηρεσιών δεν αφήνει κανένα περιθώριο για να μιλάμε για ευγενές coopetition και άλλους αντίστοιχους όρους που χρησιμοποιούνται στο χώρο μας για να κάνουμε το ξινό… γλυκό.
Έχει πραγματικά μεγάλο ενδιαφέρον ότι παρά το γεγονός ότι οι δυο εταιρείες ανταγωνίζονταν για χρόνια σε διάφορους τομείς, για παράδειγμα και οι δυο διαθέτουν προτάσεις διαχείρισης συστημάτων σε επίπεδο επιχείρησης, το μεγάλο μπαμ στις σχέσεις τους πραγματοποιήθηκε κυρίως λόγω της παρουσίασης του Surface της Microsoft, το οποίο αρχικά η HP δεν είχε θεωρήσει ως απειλή για τις δικές της προτάσεις στο χώρο. Δεν ήταν βέβαια αυτό αρκετό από μόνο του. Τα πρώτα σημάδια αλλαγής στην πορεία της HP φάνηκαν κιόλας από το Μάιο, όταν η HP είδε το κομμάτι των PCs να παρουσιάζει μια μείωση εσόδων της τάξης του 20%. Ήταν η πρώτη φορά που η Meg Whitman μίλησε για αλλαγή σε μια στρατηγική πολλαπλών λειτουργικών συστημάτων, πολλαπλών αρχιτεκτονικών και πολλών επιλογών σε form factors. Συνεχίζοντας, η CEO της HP ανέφερε ότι η εταιρεία προχωρά πολύ γρήγορα στην παρουσίαση των συσκευών που επιθυμούν οι καταναλωτές. Τα παραπάνω λόγια ήρθαν χρονικά λίγο μετά την παρουσίαση του πρώτου Chromebook της εταιρείας αλλά και του πρώτου Android tablet.
Έκτοτε πολύ νερό κύλισε στο αυλάκι και η εταιρεία παρουσίασε αρκετά διαφορετικά μοντέλα, όπως το Slatebook x2, ένα Android notebook με detachable πληκτρολόγιο, ενώ πριν από λίγες μέρες ανακοίνωσε τη συνεργασία της με τη Google και την παρουσίαση business Chromebooks. Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι η HP κινείται, και μάλιστα αρκετά πιο γρήγορα από ότι μας είχε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια. Μπορεί η στρατηγική της να μην μοιάζει αποκρυσταλλωμένη ακόμη και ότι βρίσκεται σε στάδιο πειραματισμού, αλλά δείχνει ότι ακολουθεί μια out of the box προσέγγιση. Επίσης το γεγονός ότι στηρίζει το κομμάτι των PCs (ή όπως αλλιώς εξελιχθεί το εν λόγω τμήμα) καθιστά σαφές ότι έχουν απομακρυνθεί οι σκέψεις για πώλησή του.
Ολική επαναφορά
Περνώντας στο κομμάτι των οικονομικών, έχει γίνει σαφές σε όλους ότι η HP καταβάλει τεράστιες προσπάθειες να βελτιώσει την εικόνα του ισολογισμού της. Αντίστοιχα μεγάλη προσπάθεια έχει πραγματοποιηθεί για τη βελτίωση της σχέσης της εταιρείας τόσο με τους συνεργάτες όσο και με τους πελάτες, διαδικασία στην οποία έχει ηγηθεί η ίδια η Whitman. Στα πλαίσια αυτά η εταιρεία ανέφερε ότι το 50% των ελεύθερων ταμειακών ροών της θα επιστραφεί στους μετόχους μέσω μερίσματος ή επαναγορά μετοχών. Όλα αυτά θα συνοδευτούν, σύμφωνα με την πρόβλεψη της Meg Whitman, με επιστροφή της εταιρείας στην ανάπτυξη, το 2014, μετά από δύο συνεχή χρόνια συρρίκνωσης.

Πηγή: http://biztech.grNo comments: