Pages

08 November 2013

ΕΕΤΤ - Λεωνίδας Κανέλλος: Κίνδυνος για «ψηφιακό μαύρο» στη δημόσια τηλεόραση

Κληθείς ενώπιον της Επιτροπής (Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής), κατόπιν αιτήματος του ΣΥΡΙΖΑ, ο κος Κανέλλος εξέφρασε παράλληλα την πικρία του για την πρόωρη και "χωρίς προειδοποίηση" απομάκρυνσή του από την θέση του, με απόφαση του αρμοδίου υπουργού, Μ. Χρυσοχοΐδη, την ώρα που ο ίδιος παραμένει πρόεδρος του Σώματος Ευρωπαίων Ρυθμιστών Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών (BEREC).
Απαντώντας σε ερωτήσεις του Προκόπη Παυλόπουλου (ΝΔ) και του Απόστολου Κακλαμάνη (ΠΑΣΟΚ), ο κος Κανέλλος επεσήμανε πως η Ελλάδα έχει λάβει παράταση για την πλήρη μετάβαση στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση μέχρι το τέλος του 2014. 
"Υπάρχει χρονοδιάγραμμα για σταδιακό κλείσιμο της αναλογικής μετάδοσης ανά περιοχή, και θα πρέπει και η δημόσια τηλεόραση να είναι σε θέση να το ακολουθήσει - αλλιώς το μαύρο στις οθόνες θα επανέλθει, καθώς η ΕΕΤΤ θα είναι υποχρεωμένη να κλείνει όλους τους παράνομους αναλογικούς σταθμούς μεταξύ των οποίων και τη δημόσια τηλεόραση" σημείωσε ο κος Κανέλλος. Με δεδομένο ότι το δικό της δίκτυο είναι απαρχαιωμένο και θα χρειαστεί να προβεί σε προμήθεια καινούργιων κεραιών και πολυπλεκτών, η εναλλακτική δυνατότητα που έχει η δημόσια τηλεόραση, είναι να στηριχθεί πάνω στον ιδιώτη πάροχο, ο οποίος θα έχει αναπτύξει το δικό του δίκτυο - σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ.
Ο ιδιώτης πάροχος, καλείται να επενδύσει περί τα 30 εκ. ευρώ ώστε να πάει στα 157 σημεία εκπομπής που προβλέπει ο χάρτης συχνοτήτων. Η προθεσμία για την ανάδειξη του παρόχου, λήγει τον Νοέμβριο του 2014. Με δεδομένο ότι δεν έχουν οριστικοποιηθεί οι άδειες για τα ψηφιακά κανάλια, "προσπαθούμε να κάνουμε έναν διαγωνισμό χωρίς να ξέρουμε ποιοί θα είναι οι δυνητικοί πελάτες του δικτύου" ανέφερε ο κος Κανέλλος. Ως πιθανός πάροχος, αναμένεται να αναδειχθεί, είτε η DIGEA, είτε NOVA είτε ο ΟΤΕ. 
Απαντώντας σε ερώτηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου (ΣΥΡΙΖΑ) για την επικείμενη απομάκρυνσή του από την προεδρία της ΕΕΤΤ, ένα μήνα πριν την κανονική λήξη της θητείας του, ο κος Κανέλλος διευκρίνισε πως δεν είχε λάβει προειδοποίηση από τον υπουργό Επικοινωνιών, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη - και εκτίμησε πως δεδομένου ότι παραμένει επικεφαλής του Σώματος Ευρωπαίων Ρυθμιστών Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών (BEREC) για το υπόλοιπο του 2013, "το μήνυμα είναι πως σε εμπιστεύονται 27 άλλες χώρες, αλλά όχι η δική σου".
"Η απόφαση αποτελεί ηθικό δίδαγμα για τα στελέχη που μας υποστήριξαν σ' αυτή τη διαδικσία και που μαζί μ' αυτά έχουμε δώσει άλλη εικόνα για την Ελλάδα" ανέφερε με πίκρα ο κος Κανέλλος. "Θα ρίξει νερό στο μύλο εκείνων που δεν ήθελαν να πάρουμε την προεδρία της BEREC και αμφισβήτησαν τη δυνατότητα της Ελλάδας να διεκπεραιώσει αυτό το ρόλο. 
Η κυβέρνηση δεν μπορεί να μας προσάψει κάτι. Φέραμε 500 εκ. ευρώ στο Δημόσιο, είχαμε φιλοσοφία να έχουμε όλους τους παρόχους ισομερώς δυσαρεστημένους και όχι όλους ικανοποιημένους..." ανέφερε μεταξύ άλλων ο κος Κανέλλος.
"Είναι προφανές απ' αυτά που μας είπατε, πως η ΝΕΡΙΤ δεν θα μπορεί να εκπέμπει συνεχώς σε ολόκληρη τη χώρα. Αν το κράτος θέλει να μην εξαρτάται από τους διαφόρους και θέλει να εκπέμψει ένα μήνυμα, τι θα κάνει;" αναρωτήθηκε ο κ. Κακλαμάνης. Ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής, εξέφρασε τη δυσφορία του για την χθεσινοβραδυνή ψήφιση του άρθρου 18 για τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα, όπως επίσης και την ανησυχία του για την πορεία της δημόσιας τηλεόρασης, καθώς "ο κος Μάναλης, ο πρώην ο διευθυντής της τράπεζας του κου Ρέστη, δεν έχει ούτε ένα ευρώ στη διάθεσή του".
Ο κος Κακλαμάνης, μαζί με τον προεδρεύοντα, Τ. Νεράντζη, είχαν έντονη λογομαχία με τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία ζήτησε να συζητηθούν οι εξελίξεις στην ΕΡΤ κατά προτεραιότητα.
ΠηγήNo comments: