Pages

01 November 2013

Η Cisco μπαίνει στο Storage;

Μετά από αρκετά χρόνια υποθέσεων σχετικά με το αν η Cisco θα προχωρούσε σε εξαγορά κάποιου κατασκευαστή storage, βρισκόμαστε λίγο πριν την ολοκλήρωση αυτής της κίνησης. Η Cisco ανακοίνωσε πριν λίγες εβδομάδες την πρόθεση της να εξαγοράσει την εταιρεία κατασκευής flash storage με την ονομασία Whiptail έναντι $415 εκατομυρίων. Όπως ήταν φυσικό άρχισε αμέσως μια ανταλλαγή απόψεων σχετικά με το πώς θα επηρεάσει αυτή η κίνηση τη σχέση της Cisco με τους κατασκευαστές storage που συνεργαζόταν μέχρι σήμερα και πιο συγκεκριμένα τις EMC και NetApp. Η συζήτηση αυτή βέβαια είχε ξεκινήσει νωρίτερα, κυρίως λόγω των κινήσεων της Vmware στο χώρο του SDN που από πολλούς θεωρήθηκαν αρκετά επιθετικές.
Η κίνηση της Cisco αφορά στην ολοκλήρωση της τεχνολογίας αποθήκευσης all-flash στους UCS servers, κάτι που θα δώσει τη δυνατότητα επιτάχυνσης των εφαρμογών από την πλευρά του server, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι τα συστήματα UCS θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με τις λύσεις των συνεργατών της Cisco στον τομέα του storage. Σε αυτό το κομμάτι η Cisco ήταν κάθετη. Για αυτό το λόγο η εξαγορά της Whiptail δεν έχει – σύμφωνα με τα λεγόμενα ιθυνόντων της εταιρείας – καμία επίπτωση στις σχέσεις της με παραδοσιακούς συνεργάτες στο κομμάτι του storage όπως είναι οι EMC, NetApp και Hitachi Data Systems. Κάτι τέτοιο άλλωστε θα έθετε σε κίνδυνο και την ίδια τη VCE, το coalition που έχει προκύψει από τη συνεργασία των Cisco, EMC και Vmware. Αντ΄ αυτού, όπως έχουμε αναφέρει η Cisco σκοπεύει να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία που εξαγόρασε στα συστήματα UCS, για να απαντήσει στις υλοποιήσεις από ανταγωνιστές όπως είναι η HP και η Dell στο χώρο του Data Center (παρεμπιπτόντως, HP και Vmware ανακοίνωσαν συνεργασία σε αυτόν ακριβώς τον τομέα).
Αυτός ήταν και ο λόγος που η εταιρεία φρόντισε να επικοινωνήσει εξ αρχής με τους συνεργάτες για το στόχο που είχε η συγκεκριμένη εξαγορά. Τίποτα δεν αλλάζει για τα μελλοντικά μοντέλα Vblock, VSPEX και FlexPod τα οποία θα μπορούν να διαθέτουν flash αποθηκευτικό χώρο τόσο στην πλευρά του server όσο και σε αυτή του storage.
Αποτελούσε ιδιαίτερα ισχυρή υπόθεση εδώ και πολλά χρόνια ότι η Cisco ήθελε το πλήρες πακέτο του Data Center και πολλοί συζητούσαν για το ποια θα ήταν η εξαγορά της εταιρείας στο κομμάτι του storage. Αλλά από τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε τη συγκεκριμένη εξαγορά φαίνεται ότι η εταιρεία βάζει πρώτα από όλα τους πελάτες. Δεν είναι μια κίνηση για να βγάλει εκτός κάποιον παίκτη storage, αλλά ένα σημαντικό βήμα για την υλοποίηση της Software defined υποδομής σύμφωνα με το όραμα Cisco. Η EMC έχει τοποθετηθεί ιδιαίτερα δυναμικά σε αυτό το χώρο για πολλά χρόνια με τις εξαγορές που έχει πραγματοποιήσει όπως αυτές των ScaleIO και XtremIO.
Η Cisco είχε την οικονομική δυνατότητα αλλά και τις ευκαιρίες στο παρελθόν να εξαγοράσει εταιρείες όπως η NetApp, αλλά ποτέ δεν προχώρησε στην αντίστοιχη κίνηση. Η κίνηση αυτή είναι μια εξαγορά τεχνολογίας για να προστεθεί στα συστήματα UCS. Λίγο πριν ανακοινωθεί η εξαγορά, η Cisco είχε ξεκαθαρίσει ότι θα συνεχίσει να εστιάζει στη στρατηγική της για τα συστήματα UCS, τα οποία συνεχίζει να εξελίσσει. Συνδυαστικά τα οφέλη που προκύπτουν από την εξαγορά της Whiptail είναι ιδιαίτερα σημαντικά και για το offering της VCE αφού τα Vblocks θα αναβαθμιστούν σημαντικά σε θέματα απόδοσης.
Η NetApp προχώρησε σε μια ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι η κίνηση της Cisco για την εξαγορά της Whiptail είναι απολύτως φυσιολογική καθώς η αγορά των servers κινείται συνολικά προς αυτή την κατεύθυνση κυρίως λόγω της μεγάλης αύξησης του όγκου των δεδομένων και τις απαιτήσεις των εφαρμογών που ανεβάζουν συνεχώς τις απαιτήσεις από τις υπάρχουσες αρχιτεκτονικές. Συνεχίζοντας η ανακοίνωση αναφέρεται στο κοινό όραμα των Cisco και NetApp για τις δυνατότητες χρήσης της τεχνολογίας flash σε όλο το ΙΤ Stack, ξεκινώντας από τους servers και φτάνοντας μέχρι τα δικτυακά components. Οι εταιρείες συνεργάζονται στενά για την εξέλιξη των προϊόντων τους με τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρχει αλληλοκάλυψη αναγκών.
Μια εξαγορά που δεν είναι έκπληξη
Η Cisco γνώριζε αρκετά καλά την περίπτωση Whiptail, καθώς η εταιρεία είχε επενδύσει εδώ και αρκετά χρόνια σε αυτήν. Μάλιστα δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που η Cisco έχει προχωρήσει σε εξαγορές εταιρειών στις οποίες έχει πραγματοποιήσει επενδύσεις. Αυτό αφήνει κάποιες υπόνοιες σχετικά και με άλλες εταιρείες στις όποιες έχει πραγματοποιήσει επενδύσεις, αν και στελέχη της εταιρείας δεν σχολίασαν κάτι επ’ αυτού.
Πηγή: http://biztech.grNo comments: