Pages

16 January 2014

ΜLS: Ταμπλέτες, κινητά, Άραβες και καινοτομία

“Η MLS έχει προσεγγίσει σε ένα κομβικό σημείο για την πορεία της. Βρισκόμαστε στο καλύτερο σημείο της 25χρονης ιστορίας μας, μέχρι το επόμενο. Στόχος μας είναι να καθιερωθούμε ως μια καινοτόμος διεθνής εταιρεία κινητών συσκευών και εκτιμώ πως η επόμενη τριετία θα είναι εξαιρετικά συναρπαστική”. Με αυτά τα λόγια ο ιδρυτής και επικεφαλής της MLS Πληροφορική, Γιάννης Καματάκης έδωσε το στίγμα της στρατηγικής που θα ακολουθήσει την ερχόμενη τριετία, με αιχμή τα smartphones και τις ταμπλέτες, ελληνικού σχεδιασμού αμφότερα, της εταιρείας.
Από το καλοκαίρι του 2012 η βορειοελλαδίτικη εταιρεία έχει λανσάρει στην αγορά τα πρώτα της κινητά τηλέφωνα με την ονομασία iQ Talk στα οποία συμπεριέλαβε λειτουργίες με αναγνώριση φωνής. Στόχος είναι μέσα στο 2014 να υπάρχουν 6-8 active μοντέλα στην αγορά και ήδη μετά το iQTalk Crystal Max Που κυκλοφόρησε τον περασμένο Νοέμβριο, στις προθήκες των καταστημάτων μέσα στο μήνα θα μπει το iQTalk Silk. Παράλληλα, μέσα στο έτος ετοιμάζεται να διαθέσει το πρώτο της κινητό έξυπνο κινητό με δυνατότητα αναγνώρισης των δακτυλικών αποτυπωμάτων του χρήστη, που θα ονομάζεται iQTalk Fingerprint.
Παράλληλα, από τον περασμένο Ιούλιο η MLS έχει εισέλθει και στην αγορά των tablets, την οποία ο κ. Καματάκης χαρακτήρισε ως μεγάλο “στοίχημα” για την εταιρεία. Η MLS διαθέτει ήδη στην αγορά έξι ταμπλέτες και σύντομα ετοιμάζεται να λανσάρει ακόμη μια με την ονομασία iQTab Astro 3G. Ήδη, σύμφωνα με στοιχεία της GFK, η MLS στο διάστημα Αυγούστου-Οκτωβρίου 2013 έχει αποκτήσει μερίδιο 6% της συγκεκριμένης αγοράς (στον κομμάτι των android tablets 7-7,9 ιντσών το ποσοστό ανέρχεται στο 11%) που πλέον αποτελεί “οδηγό” για τον κλάδο ειδών τεχνολογίας καθώς σταδιακά οι ταμπλέτες κερδίζουν όλο και περισσότερο την προτίμηση των καταναλωτών σε Ελλάδα και όχι μόνο.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις εξειδικευμένων εταιρειών μέτρησης, η αγορά των tablets στην Ελλάδα το 2013 αναμένεται τα προσεγγίσει τις 300 χιλιάδες τεμάχια, με τις προβλέψεις να ανεβάζουν τον αριθμό αυτό στις 450 χιλιάδες για εφέτος και στις 550 χιλιάδες για το 2015. “Θέλουμε να βρεθούμε μεταξύ των τριών πρώτων θέσεων στην αγορά των tablets στην Ελλάδα”, ανέφερε ο επικεφαλής της εταιρείας Γ. Καματάκης κατά τη χθεσινή ενημέρωση στα μέλη της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών, στόχος που βρίσκεται στο επίκεντρο του business plan της εταιρείας για την τριετία 2014-2016. “Όλα ξεκινούν από το R&D και από το πόσο θα συνεχίσουμε να καινοτομούμε”, συμπλήρωσε.
Η διοίκηση της εταιρείας κατέστησε επίσης σαφές πως στις επιδιώξεις της είναι και η ταχύτερη επέκταση στο εξωτερικό, με αιχμή τις αγορές του Αραβικού Κόλπου, καθώς ως emerging markets τα προϊόντα της μπορούν να τοποθετηθούν με καλύτερους όρους αξιοποιώντας τις τεχνολογίες αναγνώρισης φωνής που μπορούν να προσαρμοστούν στις ανάγκες κάθε χώρας, χωρίς αυτό να αποκλείει και την υπόλοιπη γκάμα προϊόντων της εταιρείας (πλοηγοί, διαδραστικοί πίνακες). Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η συμμετοχή επενδυτικού κεφαλαίου συμφερόντων της βασιλικής οικογένειας του Κατάρ (εκπρόσωπος του οποίου παραβρέθηκε στην χθεσινή παρουσίαση), το οποίο έχει ήδη αποκτήσει ποσοστό κοντά στο 4% του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης.
Η διοίκηση της εταιρείας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, εφόσον αυτό επιβληθεί για λόγους ταχύτερης ανάπτυξης, υλοποίησης αύξησης κεφαλαίου, ωστόσο επί του παρόντος το πλάνο προβλέπει η ανάπτυξη νέων προϊόντων να χρηματοδοτηθεί με ίδια κεφάλαια. Για το λόγο αυτό η εταιρεία, που σημειωτέον δεν διαθέτει τραπεζικό δανεισμό, επιδιώκει να ακολουθεί πολιτική υψηλής ρευστότητας (στο εννεάμηνο του 2013 τα ταμειακά διαθέσιμα ανήλθαν στα 2,6 εκατ.ευρώ και εκτιμώνται στα 3,5 εκατ.ευρώ στο τέλος του 2013).
H MLS ξεκίνησε το 1989 από τον Γιάννη Καματάκη ενώ ήταν ακόμη φοιτητής στο ΑΠΘ. Αν και η οικογενειακή επιχείρηση δραστηριοποιούνταν επί μακρόν στον κατασκευαστικό κλάδο, η τεχνολογία προσέλκυσε από νωρίς τον 43χρονο σήμερα επικεφαλής της. Μια από τις πρώτες επιτυχίες της ήταν το MLS Laserlock, ενώ το 1999 κερδίζει το Πανευρωπαϊκό Βραβείο Τεχνολογίας European Information Technology Grand Prize. Δύο χρόνια αργότερα εισάγεται στο Χ.Α. και το 2002 να κυκλοφορεί η πρώτη εφαρμογή αυτόματης μετάφρασης για την ελληνική γλώσσα, η πρώτη εφαρμογή αναγνώρισης φωνής και εκδίδεται ο πρώτος ελληνικός τίτλος DVD - ROM, ενώ το 2003 κυκλοφορεί το πρώτο σταθερό σύστημα αυτόματης πλοήγησης για αυτοκίνητα. Σημείο καμπής ήταν η εστίασή της σε υπηρεσίες αναγνώρισης φωνής, τεχνολογία που έχει εξελιχθεί σε Talk&Call για κλήσεις σε κινητά, Talk&Sms για μηνύματα, Talk&Post για το Facebook, Talk&Email για τα tablet και Talk&Lock όπως αναφέρθηκε και έπεται συνέχεια.
Για το 2013, η διοίκηση εκτίμησε πως ο κύκλος εργασιών για το 2013 θα ανέλθει στα 9 εκατ. ευρώ και τα κέρδη μετά από φόρους στα 1,2 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2014 προέβλεψε ότι ο κύκλος εργασιών θα διαμορφωθεί άνω των 11 εκατ. ευρώ και τα κέρδη μετά από φόρους άνω των 1,7 εκατ. ευρώ. Η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση (στις 15/1/14) της MLS στο Χ.Α. ανέρχεται στα 46 εκατ .ευρώ.No comments: