Pages

17 February 2014

Συνέδριο της ITU στο Ζάππειο (δεύτερη μέρα - 14 02 2014)

Mε την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση των Διευθυνόντων Συμβούλων του ΟΤΕ, της Forthnet κ.κ Μιχάλη Τσαμάζ, Πάνου Παπαδόπουλου και του Γενικού Διευθυντή της Cyta Ελλάδος κ. Χρήστου Λιμνατίτη ολοκληρώθηκε η δεύτερη ημέρα του σημαντικού Συνεδρίου που διοργάνωσε το υπουργείο Υποδομών, Επικοινωνιών και Δικτύων στο Ζάππειο, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τη συνεργασία της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών (ITU) και με τίτλο «Επιταχύνοντας την εξάπλωση των δικτύων νέας γενιάς: ένας πυλώνας για την ψηφιακή ανάπτυξη».
Τα κύρια ερωτήματα που θα απασχολήσουν την ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών τα επόμενα χρόνια είναι «ποιος θα επενδύσει στα δίκτυα νέας γενιάς», «πως θα διασφαλιστούν τα απαραίτητα κεφάλαια», «πως θα επέλθει η επενδυτική ηρεμία με την αγορά και τον Ρυθμιστή στα χαρακώματα ? »
Η Κυβέρνηση εξήγγειλε την εκπόνηση Εθνικής Ευρυζωνικής Πολιτικής με τον υφυπουργό Υποδομών κ. Μιχάλη Παπαδόπουλο να αναφέρεται στην πρωτοβουλία της χώρας μας να υιοθετηθεί Οδηγία για τη μείωση του κόστους των ευρυζωνικών υποδομών κατά 25%, η οποία και θα βοηθήσει σημαντικά στην ανάπτυξη των ευρυζωνικών δικτύων και στις αντίστοιχες υπηρεσίες. Η συγκεκριμένη Οδηγία αναμένεται να επιλύσει δυσλειτουργίες στην περαιτέρω ανάπτυξη των σημερινών υποδομών, όπως θέματα συνεγκατάστασης, αλλά και τις χορηγήσεις διοικητικών αδειών.
O Γενικός Γραμματέας Επικοινωνιών κ. Μενέλαος Δασκαλάκης ανάφερε πως τον Μάρτιο θα τεθεί σε διαβούλευση σχέδιο της Εθνικής Ευρυζωνικής Πολιτικής, το οποίο στηρίζεται σε τρεις «πυλώνες», που αφορούν την τόνωση της ζήτησης ευρυζωνικών υπηρεσιών, την διευκόλυνση και προσέλκυση επενδύσεων, αλλά και δράσεις ανάπτυξης και λειτουργίας δικτυακών υποδομών. Παράλληλα πρέπει να διασφαλιστεί η ισορροπία μεταξύ του «Ρυθμιστλη» και της Αγοράς και τόνισε πως η έλλειψη ψηφιακής κουλτούρας είναι σημαντικός ανασταλτικός παράγοντας. Για το σημαντικό έργο υποδομών που αφορά στην ανάπτυξη Δικτύου Οπτικών Ινών (FTTH), αναφέρθηκε σε νέα μελέτη του έργου για να αποφασιστεί αν θα ενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ της περιόδου 2014 – 2020.
Οι απόψεις της αγοράς τηλεπικοινωνιών 
Οι εργασίες της συνάντησης που αφορούσαν το λεπτό θέμα της «ρύθμισης» οριοθετήθηκαν από τον νέο Πρόεδρο Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) κ. Κωνσταντίνο Λουρόπουλο, ο οποίος αναφέρθηκε στις σημερινές συνθήκες του ανταγωνισμού στις τηλεπικοινωνίες χωρίς όμως να μπει σε «βαθιά νερά». Υπογράμμισε ότι ο καταναλωτής, τον οποίο αποκάλεσε «βασιλιά», θα είναι αυτός που θα κρίνει το αποτέλεσμα, ενώ απαιτείται «σύγκλιση» των απόψεων όλων των εμπλεκόμενων πλευρών της αγοράς. Χαρακτηριστικά ανάφερε η Ευρώπη χρειάζεται επενδύσεις 270 δισ. ευρώ για να ισορροπήσει τις νέες υποδομές των ΗΠΑ και έθεσε το ερώτημα «ποιος θα διαθέσει το τεράστιο αυτό κεφάλαιο». 
Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΤΕ κ. Μιχάλης Τσαμάζ επισήμανε ένα σημαντικό ευρωπαϊκό πρόβλημα που αφορά στην ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς λέγοντας χαρακτηριστικά πως : «μας λείπουν 110 δισ. ευρώ για να προλάβουμε τις εξελίξεις στις υπόλοιπες Ηπείρους» αναφερόμενος πως οι μεγάλες τηλεπικοινωνιακές ευρωπαϊκές εταιρείες, που τις απαρτίζουν τα πρώην μονοπώλια, έχουν μεγάλε δυσκολίες στην περαιτέρω πορεία τους. Συγκεκριμένα είπε πως ενώ η κίνηση στα δίκτυα της βορείου Ευρώπης έχει αυξηθεί κατά 100%, τα έσοδα έχουν μειωθεί 10%. 
Όσον αφορά για το «επενδυτικό χάσμα» ΗΠΑ και Ε.Ε είπε πως «στις ΗΠΑ ετοιμάζονται επενδύσεις 180 δισ. και στην Ευρώπη μόλις 100 δισ. ευρώ». Δεν παρέλειψε να αναφερθεί με έμφαση στην κατηγορία εταιρειών «over the top», όπως η Google, η Facebook κ.α, οι οποίες ενώ δημιουργούν τεράστια ανάγκη για μεγαλύτερες χωρητικότητες και ικανοποίηση της αύξησης κίνησης, δεν επενδύουν στα Δίκτυα με αποτέλεσμα η ανάπτυξη των Δικτύων να είναι υποχρέωση των παρόχων. «Και σαν να μην έφταναν αυτά έρχεται και η ρύθμιση»συμπλήρωσε, τονίζοντας πως για να γίνουν επενδύσεις χρειάζεται ξεκάθαρο πλαίσιο κανόνων και φυσικά χωρίς γραφειοκρατία. Υπογράμμισε πως ενόψει της δημοπρασίας για το «Ψηφιακό Μέρισμα» η Κυβέρνηση δεν θα πρέπει να δώσει έμφαση στα έσοδα από τις συχνότητες, γιατί οι εταιρείες θα μειώσουν τις επενδύσεις τους σε υποδομές, από την στιγμή, που αναγκάζονται να πληρώσουν το φάσμα.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Forthnet κ. Πάνος Παπαδόπουλος, αναλαμβάνοντας την θέση «συνηγόρου» των εναλλακτικών στην κατηγορία ότι δεν επενδύουν είπε ότι τουλάχιστον όσον αφορά την Forthnet, τα τελευταία 20 χρόνια επενδύει συνεχώς σε υποδομές, υπηρεσίες και περιεχόμενο και μόνον την προηγούμενη πενταετία 430 εκατ. ευρώ πήγαν σε ψηφιακό περιεχόμενο και υποδομές. Εντοπίζοντας τα διάφορα προβλήματα κατέγραψε τα κυριότερα από τα οποία ξεχώρισε ότι δεν υπάρχει ισότιμη πρόσβαση στα δίκτυα, η ΕΕΤΤ δεν έχει καταφέρει να επιβάλλει αναπτυξιακές ρυθμίσεις, καθυστερώντας αδικαιολόγητα να αντιδράσει στις αθέμιτες πρακτικές του ΟΤΕ. 
Έτσι αν συνεχίσει να εφαρμόζεται όπως μέχρι σήμερα η εκ των υστέρων και όχι η εκ των προτέρων ρύθμιση, η κατάσταση θα γίνει πολύ πιο δύσκολη για τους ανταγωνιστές του ΟΤΕ στην σταθερή τηλεφωνία. Συμπερασματικά ανάφερε πως ακόμα και όταν η ελληνική οικονομία ανακάμψει θα συνεχίσουν να υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στις επενδύσεις των Δικτύων Νέας Γενιάς, οι οποίες θα προχωρήσουν μόνο με την ενίσχυση του ανταγωνισμού και το θεσμοθέτηση σταθερού επενδυτικού και αναπτυξιακού πλαισίου στις τηλεπικοινωνίες.
Σε ανάλογο πλαίσιο κινήθηκε και ο Γενικός Διευθυντής της Cyta Ελλάδος κ. Χρήστος Λιμνατίτης ο οποίος εκπροσωπεί μια εταιρεία με της εξής ιδιαιτερότητα. Στην Κύπρο είναι το πρώην μονοπώλιο, ενώ στην Ελλάδα μετέχει, ως θυγατρική, στην αγορά των εναλλακτικών παρόχων. Τόνισε πως οι συνθήκες και το περιβάλλον σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα διαφέρουν και έτσι Ευρώπη για να πετύχει μία ενιαία αγορά χρειάζεται να λάβει υπόψη της τις ιδιομορφίες κάθε χώρας, κάτι εξαιρετικά δύσκολο, συμπληρώνοντας πως οι επενδύσεις πρέπει να ενθαρρυνθούν με ενιαίους κανόνες για όλες τις εταιρείες.
Ο κ. Luizzi Gambardella, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης εναλλακτικών φορέωνΕuropean Telecommunications Network Operators (ΕΤΝΟ), αναφέρθηκε στις διαφορετικές απόψεις μεταξύ των incumbents και των εναλλακτικών φορέων παρουσιάζοντας τα σημεία διαφοράς των μοντέλων ανάπτυξης των αγορών σε ΗΠΑ και Ευρώπη, υποστηρίζοντας χαρακτηριστικά «πως εκεί που υπάρχει ρύθμιση δεν υπάρχει οπτική ίνα και εκεί που υπάρχει οπτική ίνα δεν υπάρχει ρύθμιση» δείχνοντας χαρακτηριστικά τις σημαντικές ελλείψεις της ερωπαϊκής αγοράς. Πρόσθεσε πρέπει στην Ευρώπη να μειωθούν οι περίπλοκες λεπτομέρειες των υπερβολικών ρυθμίσεων, που δεν βοηθούν σε καμία περίπτωση της απρόσκοπτη ανάπτυξη της αγοράς.
Τέλος η κα E. Fitori, Εκπρόσωπος της European Competitive Telecommunication Association (ECTA) δεν συμφώνησε για την κυριαρχία των ΗΠΑ στα δίκτυα νέας γενιάς, αμφισβητώντας πολλά από τα στοιχεία που αναφέρθηκαν. Ανάφερε πως η ρύθμιση στην Ευρώπη είναι απαραιτητη και έχει συμβάλει μεταξύ άλλων στην διατήρηση χαμηλών τιμών σε σχέση με αυτές των ΗΠ, όπου ο αμερικάνος χρήστης πληρώνει περίπου 150 δολ. για ένα συμβατικό πακέτο υπηρεσιών τηλεφωνίας, internet και τηλεόρασης, ενώ ένας Ευρωπαίος για το αντίστοιχο πακέτο πληρώνει 30 με 50 ευρώ. Προσέθεσε πως στην Γερμανία το 55% των επενδύσεων σε οπτική ίνα έχει γίνει από εναλλακτικούς παρόχους και όχι από την Deutshce Telekom ενώ αμφισβήτησε ότι χρειάζονται 270 δισ. ευρώ για επενδύσεις Οπτικών Ινών στην Ευρώπη λέγοντας πως για να πάει η οπτική ίνα μέχρι τα τοπικά τηλεφωνικά κέντρα διανομής χρειάζονται μόλις 30 δισ. και και μετά στα σπίτια με άλλες τεχνολογίες.
Το διήμερο Συνέδριο, που διοργάνωσε το υπουργείο Υποδομών, Επικοινωνιών και Δικτύων στο Ζάππειο, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τη συνεργασία της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών (ITU) και με τίτλο «Επιταχύνοντας την εξάπλωση των δικτύων νέας γενιάς: ένας πυλώνας για την ψηφιακή ανάπτυξη», ήταν απόλυτα επιτυχημένο κατά γενική ομολογία όλων των συμμετεχόντων και με σημαντικά συμπεράσματα.No comments: