Pages

23 April 2014

Αγωγή 1,37 δισ. ευρώ κατά της Vodafone Ελλάδος κατέθεσε ο Αθανάσιος Πάπιστας.

Αγωγή ύψους 1,37 δισ ευρώ κατά της Vodafone Ελλάδος κατέθεσε στο Πρωτοδικείο Αθηνών ο Αθανάσιος Πάπιστας, πάλαι ποτέ γνωστός μεγαλοπαίκτης στη λιανική κινητής τηλεφωνίας και ένας εκ των εμπλεκομένων στην υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου. Την αγωγή έχει καταθέσει η Papistas Holding SA καταγγέλλοντας αθέτηση των συμβολαίων της Vodafone με τη θυγατρική της, Mobile Trade Stores (MTS), που τελικά την οδήγησε σε οικονομικό μαρασμό. Η νέα αγωγή έρχεται σε συνέχεια παλαιότερης, τον περασμένο Δεκέμβριο για την ίδια υπόθεση, με την οποία η MTS απαιτεί 255,5 εκατ. ευρώ. 

Σύμφωνα με αρχειακά στοιχεία η Vodafone το 2008 είχε ακυρώσει όλες τις συμφωνίες franchise, που είχε στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής για την ελληνική αγορά. Η αγωγή αναφέρει ότι η MTS, η οποία είχε μερίδιο 40% στην MTS, μέχρι το 2011 είχε 67 franshise υποκαταστήματα Vodafone στο πλαίσιο της 11χρονης συνεργασίας με το βρετανικό Ομιλο. Υποστηρίζει ότι η Vodafone πρακτικά απαγόρευσε την δυνατότητα της MTS να συνεχίσει τις δραστηριότητές της με την ακύρωση αναδιάρθρωσης δανείων, αλλά και τον τερματισμό της συμφωνίας για υπηρεσίες τεχνικής υποστήριξης. Αναφέρει επίσης ότι η Vodafone εκμεταλλεύθηκε την οικονομική εξάρτηση της MTS από το βρετανικό Ομιλο, εμποδίζοντας ακόμη και την εισαγωγή της στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Η MTS υποστηρίζει ότι απώτερος στόχος της Vodafone για τον τερματισμό της συνεργασίας ήταν να αποκτήσει τα περιουσιακά στοιχεία της επιχείρησης σε χαμηλές τιμές αποκλείοντας παράλληλα από τον κλάδο έναν τοπικό χονδρέμπορο και λιανέμπορο. Υπολογίζει ότι υπέστη ζημία 205,5 εκατ. ευρώ και διεκδικεί επιπλέον 50 εκατ. ευρώ για τουςιδιοκτήτες της MTS, τον κ. Πάπιστα και την κα. Λουκία Φλώρου, για την εκτέλεση αποζημιώσεων από τις ελληνικές Τράπεζες. Ο κ. Πάπιστας ισχυρίζεται επίσης ότι η Vodafone τον εμπόδισε να πουλήσει το 60% της επιχείρησης σε τρίτους. Η αγωγή κατατέθηκε σε ελληνικό πρωτοβάθμιο Δικαστήριο και η ακροαματική διαδικασία ορίστηκε για τον Απρίλιο του 2016.

Η MTS αναφέρει επίσης ότι λειτουργούσε καταστήματα franchise της Vodafone, που αντιπροσώπευαν το ένα πέμπτο της παρουσίας της στο λιανικό εμπόριο στην Ελλάδα, απασχολώντας 250 άτομα. Ήταν το μεγαλύτερο δίκτυο λιανικής για την Vodafone στην Ελλάδα μέχρι τη συμφωνία του 2000. Τώρα βρίσκεται σε εκκαθάριση, απασχολώντας δύο άτομα.

"Ο όμιλος Πάπιστα έχει εγείρει νομικές αξιώσεις έναντι της Vodafone Ελλάδος έπειτα από την ακύρωση εκ μέρους της Vodafone της πολυετούς εμπορικής σχέσης", δήλωσε οSimon Gordon εκπρόσωπος Τύπου της μητρικής Vodafone στο Λονδίνο , συμπληρώνοντας: "Οι απαιτήσεις είναι άνευ σημασίας και οι δήθεν απώλειες προϊόν φαντασίας". Ο κ. Gordon καταλήγει λέγοντας ότι ο βρετανικός Ομιλος τηλεπικοινωνιών θα αποκρούσει τις απιατήσεις. 

Η άνοδος και η πτώση του Πάπιστα 

Η ιστορία του Αθανάσιου Πάπιστα θα μπορούσε να γίνει σενάριο χολιγουντιανής ταινίας. 

Από εργαζόμενος στη ΔΕΗ και ένα μαγαζί 21 τ.μ. που πρωτοάνοιξε στην Κοζάνη, έφτασε μέσα σε 14 χρόνια να δημιουργήσει έναν όμιλο 14 εταιρειών με δραστηριότητα στις τηλεπικοινωνίες, τις κατασκευές και τo real estate, να γίνει ένας απ' τους "επιφανείς" επιχειρηματίες της χώρας κατά την προηγούμενη δεκαετία και στο τέλος να προσγειωθεί ανώμαλα μπαίνοντας παράλληλα στη "μαύρη λίστα" της υπόθεσης της Μονής Βατοπεδίου. 

Η καταγωγή του Αθανάσιου Πάπιστα είναι από την Κοζάνη. Το πλέον φυσικό γι αυτόν θα ήταν να πιάσει δουλειά σε ένα από τα εργοστάσια της ΔΕΗ στην περιοχή και αυτό έκανε. Λίγο καιρό όμως μετά αποχώρησε από την επιχείρηση για να υλοποιήσει το δικό του όραμα. Ετσι έγινε αυτός το αφεντικό. Το 1994 η εξάπλωση της κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα ήταν ραγδαία και ο Αθανάσιος Πάπιστας αποφάσισε να ανοίξει στην Κοζάνη την πρώτη επιχείρηση παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, η οποία στεγάστηκε σε ένα μαγαζί 21 τ.μ. Δεκατέσσερα χρόνια αργότερα ο επιχειρηματίας θα βρεθεί να διευθύνει έναν όμιλο 14 εταιρειών με δραστηριότητες στις τηλεπικοινωνίες, τις κατασκευές και το real estate και τζίρο 213 εκ. ευρώ. Δύο από τις εταιρείες του ομίλου έχουν έδρα την Κύπρο και η μία από αυτές έχει αντικείμενο τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων της Μονής Βατοπεδίου. Επίσης στο μετοχικό κεφάλαιο της Πάπιστας ΑΕ μετέχει ήδη από το 2000 η Vodafone Hellas.

Το 1995 η εταιρεία Πάπιστας μεταφέρεται από το κατάστημα των 21 τ.μ. σε ένα μεγαλύτερο, ενώ λίγο καιρό αργότερα λειτουργούν και άλλα δύο υποκαταστήματα στην Κοζάνη. Το 1998 ο αριθμός των υποκαταστημάτων είχε φθάσει τα οχτώ, ενώ το 2000 η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Vodafone στο πλαίσιο της αναζήτησης συνεργατών για την ανάπτυξη του δικτύου καταστημάτων της εισέρχεται στο μετοχικό κεφάλαιο της Πάπιστας ΑΕ με ποσοστό 40%. Στη Θεσσαλονίκη η εταιρεία μεταφέρεται το 2001 και αρχίζει η ταχεία ανάπτυξη του εμπορικού της δικτύου. Παράλληλα το 2003 και ενώ ήδη είχαν εγερθεί οι αξιώσεις της Μονής για τη λίμνη Βιστωνίδα, συστήνεται η Πάπιστας Διαχείριση Ακινήτων ΑΕ, εταιρεία με διαφορετική κατεύθυνση από αυτήν την οποία είχε η επιχείρηση του κ. Πάπιστα μέχρι εκείνη τη στιγμή. Ο όμιλος επεκτείνεται εκτός Ελλάδος το 2004 με την ίδρυση στην Κύπρο της Papistas Trading Europe Ltd. Το 2006 συστήθηκε η Ανθεμιάς Α.Ε., η οποία αγόρασε 64 ακίνητα της Μονής Βατοπεδίου στη Βόρειο Ελλάδα.

Λίγες ημέρες πριν από τη σύστασή της είχε κηρυχθεί άγονος ο διαγωνισμός της Μονής για την αξιοποίηση των ακινήτων της. Το 2007 δημιουργήθηκε επίσης στην Κύπρο η Capital Holding Real Estate Ltd με έδρα την Κύπρο, η οποία διαχειρίζεται την περιουσία της Μονής Βατοπεδίου στο νησί, ενώ στην Αθήνα ιδρύεται η εταιρεία Αστική Ανάπτυξη Ακινήτων ΑΕ με σκοπό την εκμίσθωση ιδιόκτητων ακινήτων σε μεγάλους πελάτες.

Το 2008 οι αποκαλύψεις για το Βατοπέδι θα αρχίσουν να σκάνε σαν χείμαρρος και θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τον Αθαν. Πάπιστα. Η Vodafone θα αποφασίσει να απομακρυνθεί και να τερματίσει τις εμπορικές της σχέσεις με τον επιχειρηματία και θα προβεί σε γενική αναδιοργάνωση της στρατηγικής της στην εγχώρια αγορά. Ως αποτέλεσμα ο κύριος κορμός της επιχειρηματικής δραστηριότητας έως τότε του επιχειρηματία, η κινητή τηλεφωνία, σχεδόν θα "εξαϋλωθεί". 

Για την υπόθεση του Βατοπεδίου πάντως ο ίδιος θα απαλλαχθεί και σύμφωνα με το υπ΄ αριθμόν 2000/13 βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθήνας δεν θα παραπεμφθεί σε δίκη.

Αναδημοσίευση - protothema.grNo comments: