Pages

23 April 2014

Το “παράθυρο ευκαιρίας” στον ΟΤΕ και οι ανοικτές πωλήσεις

του Νίκου Χρυσικόπουλου - Ως “παράθυρο ευκαιρίας” για επανατοποθετήσεις λειτούργησε η υποχώρηση της μετοχής του ΟΤΕ κατά 20% στο πρώτο 15νθήμερο του Απριλίου. Η διόρθωση της αγοράς κατά 14% στο ίδιο διάστημα, αποτυπώθηκε εντονότερα στο ταμπλό για τον τίτλο του Οργανισμού καθώς τις προηγούμενες ημέρες εκτελούνταν εντολές ανοικτών πωλήσεων που δόθηκαν από ξένο επενδυτικό κεφάλαιο που είχε “χτίσει” θέση σε πολύ χαμηλές τιμές, όπως αναφέρουν χρηματιστηριακά στελέχη.

Αποτέλεσμα ήταν να οδηγηθεί σε επίπεδα οριακά κάτω των 10 ευρώ (9,99 ευρώ ενδοσυνεδριακά στις 15/4, κλείσιμο στα 10,10 ευρώ), κάτι που ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά των ΑΧΕ που καλύπτουν επενδυτικά τον τίτλο. Χαρακτηριστικό ήταν το flash note της IBG που μετέβαλε τη σύσταση για τον ΟΤΕ σε “αγορά” από “διακράτηση” (διατηρώντας τιμή-στόχο τα 14 ευρώ) λόγω της προσαρμογής της αποτίμησης σε χαμηλότερα επίπεδα και σημείωμα της Beta που τοποθετούσε τον ΟΤΕ στα top pick από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση.

Ταυτόχρονα, σε έκθεσή της (στις 17/4) η BofA Merrill Lynch ανέβαζε τη τιμή-στόχο για τη μετοχή του Οργανισμού στα 12,8 ευρώ (από 11 προηγουμένως) με σύσταση “αγορά” από υπεραπόδοση”. Οι αναλυτές του οίκου εστίασαν και αυτοί στην υποχώρηση του τίτλου που προηγήθηκε και στο momentum που δημιούργησε η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές. Μία ημέρα νωρίτερα (σημειολογικά στο τέλος του “σερί” των εννέα συνεχόμενων πτωτικών συνεδριάσεων), η JP Morgan συμπεριλάμβανε τον ΟΤΕ μεταξύ των κορυφαίων επιλογών της (μαζί με Πειραιώς και Alpha) υποστηρίζοντας πως συνεχίζει να βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με ισχυρό discount έναντι του ανταγωνισμού. Ακολούθησε το ισχυρό rebound που επανέφερε τη μετοχή στα 11,59 ευρώ (+3,30%, χθεσινό κλείσιμο)

Σημειώνεται πως οι αναλυτές είχαν εδώ και αρκετές εβδομάδες επισημάνει πως ο ΟΤΕ προ της διόρθωσης κινούνταν σε απαιτητικά επίπεδα αποτίμησης. Η BofA Merrill Lynch πριν το τελευταίο της report ανέφερε στα μέσα Μαρτίου για τον ΟΤΕ πως «αν και μας αρέσει αυτό που βλέπουμε, η μετοχή μας φαίνεται πολύ ακριβή», κάτι που εμφανώς άλλαξε στη συνέχεια.

Προοπτικές
Ο ΟΤΕ αποτιμάται στο ελληνικό χρηματιστήριο στα 5,6 δισ.ευρώ και σύμφωνα με τους υπολογισμούς των αναλυτών ο μέσος ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης των κερδών ανά μετοχή για την περίοδο 2013-2016 εκτιμάται ότι διαμορφώνεται στο 14%, τριπλάσιος από τον αντίστοιχο των εταιρειών του κλάδου στην Ευρώπη. Ωστόσο, διαπραγματεύεται με P/E 16,9x για το 2014 και 14,5x για το 2015, με premium δηλαδή 77% και 60% αντίστοιχα, έναντι των εταιρειών του κλάδου, σύμφωνα με τη BofA Merrill Lynch, αλλά με βάση το εκτιμώμενο για το 2014 EV/EBITDA μόλις 5,25x. Επιπρόσθετα, ο καθαρός δανεισμός του οργανισμού έχει μειωθεί στο 1,5 δισ. ευρώ, με τους αναλυτές να αναμένουν περαιτέρω μείωση στα 500 εκατ.ευρώ το 2015, με βάση εκτιμώμενες ετήσιες καθαρές ταμειακές ροές της τάξης των 600-700 εκατ.ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι το 2016 ο ΟΤΕ θα μπορέσει να εμφανίσει θετική ταμειακή θέση.

Σε επίπεδο επενδύσεων, έως το 2016 ο Οργανισμός έχει προαναγγείλει επιπλέον επενδύσεις της τάξης των 1,2 δισ. ευρώ οι οποίες θα κατευθυνθούν κυρίως σε δίκτυα νέα γενιάς για την κινητή και σταθερή τηλεφωνία, τομέας από όπου προβλέπεται ότι θα στηρίξει την κερδοφορία των επόμενων ετών. Για το 2014, προτεραιότητα αποτελούν η ενίσχυση της διείσδυσης του VDSL και του 4G, με το capex του ομίλου υπολογίζεται ότι θα ανέλθει ελαφρώς πάνω από τα 500 εκατ. ευρώ, από τα οποία εκτιμάται ότι τα 320 εκατ.ευρώ θα αφορούν την μητρική στην Ελλάδα όπου μεσοπρόθεσμος στόχος είναι το 60% του πληθυσμού να έχει πρόσβαση σε ταχύτητες 50 Mbps και έως το 2020 το 50% του πληθυσμού σε ταχύτητες έως 100 Mbps.No comments: